Austráliu zasiahol cyklón Ilsa, sprevádzal ho rekordne silný vietor

ta3 tasr
14.4.2023 12:04

Severozápadné pobrežie Austrálie zasiahla v piatok silná tropická cyklóna, ktorú sprevádzal rekordne silný vietor. Podľa austrálskych úradov však zrejme nezasiahla husto obývané lokality, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Tropická cyklóna Ilsa bola klasifikovaná ako búrka piatej kategórie, teda najsilnejšia na danej stupnici, krátko predtým, než udrela na austrálske pobrežie neďaleko mestečka Pardoo, odkiaľ hlásili aj materiálne škody.

Austrálsky meteorologický úrad oznámil, že cyklónu podľa predbežných zistení sprevádzal vietor s priemernou rýchlosťou 218 kilometrov za hodinu a s nárazmi až 288 km/h. Uvedená rýchlosť sprievodného vetra, ktorá pretrvávala viac než 10 minút, bola vôbec najvyššou, akú kedy v Austrálii zaznamenali. Prechádzajúci rekord 194 km/h bol zaznamenaný v roku 2007 počas cyklóny George.

Austrálske úrady vydali aj na piatok novú sériu varovaní, keďže búrka sa po miernom zoslabnutí postupne presúva do vnútrozemia Austrálie a sprevádza ju potenciálne ničivý vietor s rýchlosťou 165 km/h. Vyzvali pritom obyvateľov, aby radšej zostali vo svojich domovoch.

Tropická cyklóna Ilsa nabrala na sile nad Indickým oceánom. Austrálski vedci pritom už dlhšie varujú, že klimatické zmeny zvyšujú riziko vzniku prírodných katastrof akými sú požiare, záplavy či cyklóny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok