Vláda schválila vojakov pre Ukrajinu, zvýšila príjem RTVS a odobrila nový typ záchranky

ta3 TASR
14.4.2023 10:06

Slovenská republika by mohla vyslať do veliteľských štruktúr vojenskej asistenčnej misie pre Ukrajinu do šiestich príslušníkov Ozbrojených síl SR. Pôsobiť by mali na území členských štátov Európskej únie. Vyplýva to z návrhu Ministerstva obrany SR, s ktorým vládny kabinet súhlasil.

Vláda schválila vojakov pre Ukrajinu, zvýšila príjem RTVS a odobrila nový typ záchranky
TASR/Pavel Neubauer (ilu.)

Slovenskí vojaci a príslušníci Vojenskej polície by zároveň mohli na území SR poskytovať výcvik príslušníkom Ozbrojených síl Ukrajiny. "Účasť Slovenskej republiky v rámci EUMAM UA umožní rozšíriť a zosúladiť existujúce výcvikové iniciatívy členských štátov EÚ. Ozbrojené sily SR tak budú poskytovať výcvik ukrajinským ozbrojeným silám na území Slovenskej republiky v rámci misie EUMAM UA i za možnej účasti zahraničných partnerov. Súčasne sa príslušníci Ozbrojených síl SR zapoja do príslušných veliteľských štruktúr na území členských štátov Európskej únie na podporu EUMAM UA," načrtol rezort obrany v predloženom materiáli. Cvičenia na Slovensku by sa mohli konať za prítomnosti vojakov z členských krajín EÚ, Ukrajiny, USA a Veľkej Británie.

Zapojenie Slovenskej republiky do výcviku príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl je podľa ministerstva nielen jasnou podporou legitímne sa brániacej Ukrajiny, prejavom súdržnosti na úrovni EÚ, ale i investíciou do obnovy bezpečného prostredia na našej východnej hranici v budúcnosti.

Cieľom EUMAM UA je naplniť urgentné požiadavky ukrajinských ozbrojených síl v oblasti výcviku a posilniť tak ich kapacity v boji za obnovenie teritoriálnej integrity Ukrajiny v medzinárodne uznaných hraniciach. Trvanie misie sa zatiaľ plánuje do konca roku 2024. Aktuálne má za cieľ poskytnúť výcvik pre 30-tisíc ukrajinských vojakov.

RTVS si polepší

V roku 2024 by mala mať RTVS výšku príjmu v hodnote 0,15 % z hrubého domáceho produktu, čo by malo byť 155 až 160 miliónov eur. Rozhodla o tom vláda, ktorá odobrila návrh zákona z dielne Ministerstva kultúry SR na systémové riešenie financovania RTVS. Pôvodný návrh obsahoval výšku príjmu 0,17 % HDP, zmeny oznámila dočasne poverená ministerka kultúry Natália Milanová na tlačovej konferencii.

"Zatiaľ čo tento rok očakávala RTVS príjmy z koncesionárskych poplatkov približne vo výške 83 miliónov eur plus zmluva so štátom činila 31 miliónov eur, teraz by získala 155 až 160 miliónov eur. To znamená, že suma investícií do RTVS, ktorá narastie, je o 41 až 46 miliónov viac," ozrejmila Milanová po rokovaní vlády.

Zmena návrhu financovania z 0,17 na 0,15 % HDP je podľa Milanovej výsledkom kompromisu po diskusiách s rezortom financií i zástupcami RTVS. "Je minimálnou akceptovateľnou hranicou, nižšie by sme ísť nemohli. Táto čiastka reálne zabezpečí, aby RTVS mohla fungovať nezávisle a predvídateľne z hľadiska financovania," dodala.

Okrem nárokovateľného štátneho príspevku odvíjajúceho sa od podielu HDP, legislatívna úprava ráta aj so zrušením doterajšieho inštitútu Zmluvy so štátom, prostredníctvom ktorého sa rozpočet RTVS každoročne dofinancovával, najmä na programy vo verejnom záujme. "Rušíme aj kontroverznú zmluvu so štátom, ktorá vedela byť nástrojom na to, aby bol riaditeľ RTVS vždy odkázaný na komunikáciu s ministrami a vydobíjanie si potrebných financií pre RTVS," vysvetlila Milanová.

Heger ozrejmil, že zákon prináša stabilitu pre RTVS, ako aj zabezpečenie jej nezávislosti. Má tiež znížiť vplyv politiky a vlády na rozpočet telerozhlasu a zabezpečiť dostatočne stabilné a predvídateľné financovanie vzhľadom na to, že výška príjmu bude zákonom garantovaná a bude sa zvyšovať v súlade so zvyšovaním hodnoty HDP. Návrh zákona zároveň rozširuje okruh hlavnej činnosti RTVS o vytváranie podmienok pre rozvoj kultúrneho a kreatívneho priemyslu.

Nový model financovania súvisí so schválením legislatívnej zmeny, ktorá od júla ruší tzv. koncesionárske poplatky, doterajší hlavný zdroj príjmu RTVS. Koniec koncesií, ktoré zrušili v rámci novely zákona o dani z osobitných stavieb, si pri schvaľovaní štátneho rozpočtu na rok 2023 vydobyla SaS.

Nový typ záchranky

Na výjazdy k pacientom v ohrození života by po novom mohlo chodiť aj špeciálne vybavené osobné auto s lekárom. Nový typ záchranky má zabezpečiť rýchlejšie poskytnutie odbornej zdravotnej starostlivosti. Vyplýva to z návrhu meniaceho zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, ktorý vláda schválila na rokovaní.

Pôjde o nový typ ambulancie záchrannej zdravotnej služby, tzv. ambulanciu rýchlej lekárskej pomoci v stretávacom režime. "Ide o osobné motorové vozidlo s lekárom a s materiálno-technickým vybavením podobným ambulancii rýchlej lekárskej pomoci," priblížil rezort zdravotníctva.

Poukázal na to, že v súčasnosti na zásahy k pacientom v ohrození života smerovalo jedno alebo dve sanitné vozidlá dodávkového typu - ambulancia rýchlej lekárskej pomoci a ambulancia rýchlej zdravotnej pomoci. 

"Ambulancia RV sa však vzhľadom na veľkosť osobného motorového vozidla jednoduchšie dostáva k pacientovi, najmä v mestskom prostredí s hustou dopravnou premávkou. Lekár posádky RV následne na základe stavu pacienta buď pokračuje v ambulancii rýchlej lekárskej pomoci do nemocnice, alebo je v podstate skoro okamžite dostupný pre ďalší zásah," vysvetlilo ministerstvo.  

Upravujú sa aj pravidlá zmeny sídla stanice ZZS a navrhuje sa aj pravidelná úprava sídel staníc podľa aktuálnych potrieb obyvateľstva. Návrh zákona zároveň presnejšie definuje požadované časové limity a povinnosti poskytovateľov ZZS tak, aby sa minimalizovali časové straty pri výjazdoch. 

Skvalitnenie ochrany svedka

Legislatíva ochrany svedka sa má zefektívniť a skvalitniť. Zabezpečiť to má nový zákon o ochrane svedka z dielne Ministerstva vnútra SR, ktorý odobrila vláda. Návrh má reformovať poskytovanie ochrany a pomoci ohrozenému a chránenému svedkovi, zvýšiť bezpečnosť svedkov svedčiacich o najzávažnejších trestných činoch a zjednodušiť administratívny i schvaľovací proces realizácie programu ochrany.

"Ochrana svedka podľa návrhu zákona predstavuje najvyšší stupeň ochrany, ktorý sa uplatňuje vo výnimočných prípadoch, ak svedkom hrozí ujma na zdraví alebo iné vážne nebezpečenstvo a bezpečnosť ohrozeného alebo chráneného svedka alebo jeho blízkych osôb nebude možné zabezpečiť inými adekvátnymi a efektívnymi prostriedkami a opatreniami," približuje predkladacia správa.

Ochrana a pomoc by sa podľa návrhu mala poskytovať ohrozenému svedkovi, ktorý sa po splnení kritérií stáva chráneným svedkom, voči ktorému sa vykonáva program ochrany. Rozšíriť sa má okruh trestných činov, pri ktorých je možné vykonávať program ochrany. "Navrhuje sa rozšíriť okruh subjektov, ktoré môžu v konaní pred súdom predložiť návrh na začatie programu ochrany, pričom o návrhoch má naďalej rozhodovať komisia, ktorá rozhoduje aj o návrhu na ukončenie programu ochrany," píše MV v predloženom materiáli.

Potrebu nového zákona zdôvodňuje ministerstvo novými závažnými formami trestnej činnosti, ktoré sa objavili od prijatia súčasného zákona v roku 1998. Ide napríklad o cezhraničný organizovaný zločin, medzinárodný terorizmus, nárast radikalizmu a extrémizmu. "Priniesli aj potrebu rýchlo a pružne reagovať pri ochrane svedkov v záujme zachovania ich ochoty poskytovať dôkazy," vysvetlil rezort. 

Opatrenia programu na ochranu svedka považuje za účinný prostriedok boja s najzávažnejšou kriminalitou. Prispievať majú aj k skvalitneniu trestného konania najmä v najzávažnejších kauzách vzhľadom na ochotu svedčiť aj z dôvodu, že mu bude garantovaná stopercentná bezpečnosť.

Návrhom sa tiež novelizuje zákon o Policajnom zbore. Rozšíriť sa majú jeho právomoci pri poskytovaní ochrany a pomoci ohrozenému svedkovi a chránenému svedkovi. Nová legislatíva by v prípade definitívneho schválenia mohla byť účinná od augusta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok