Vyšetrovanie Kellnerovej nehody sa natiahlo pre chýbajúce súčiastky z vrtuľníka

ta3 čtk
14.4.2023 07:06

Vyšetrovanie nehody vrtuľníka, pri ktorej v roku 2021 na Aljaške zomrel aj český miliardár Petr Kellner, sa pretiahlo, pretože viac ako rok trvalo, kým sa z horskej oblasti podarilo vyzdvihnúť dôležité súčasti stroja. ČTK to oznámil americký Národný úrad pre bezpečnosť v doprave (NTSB), ktorý má vyšetrovanie na starosti. To sa teraz blíži ku koncu. Záverečnú správu by mal úrad dokončiť a zverejniť v lete.

Petr Kellner
reprofoto ppf.eu

"Vyšetrovanie je v záverečnej fáze," uistil ČTK Peter C. Knudson z NTSB, podľa ktorého bol celý proces komplikovaný. "Hoci trup vrtuľníka sa po havárii podarilo vyzdvihnúť pomerne rýchlo, niektoré dôležité súčasti sa kvôli strmému terénu a extrémnym poveternostným podmienkam nepodarilo vyzdvihnúť hneď," uviedol Knudson, podľa ktorého sa to podarilo až v lete roku 2022, teda viac ako rok po nehode z marca 2021.

"Niektoré časti vyšetrovania boli pozastavené dovtedy, kým vyšetrovatelia mohli tieto súčasti preskúmať, čo posunulo harmonogram na dokončenie (záverečnej) správy," doplnil. V predbežnej správe z apríla 2021 Národný úrad pre bezpečnosť v doprave konštatoval, že vrtuľník pred pádom niekoľko minút pomaly manévroval tesne nad vrcholom horského hrebeňa. Nehoda si 27. marca 2021 vyžiadala celkom päť životov a jedného ťažko zraneného.

Tento rok v marci podnikateľka Renáta Kellnerová s rodinou požiadala súd na Aljaške o prešetrenie nehody. Chce tak dosiahnuť vyšetrenie prípadných pochybení leteckej spoločnosti, ktorá vrtuľník prevádzkovala, aj možných zlyhaní ďalších subjektov, ktoré sa podieľali na záchranných operáciách. "Podľa dostupných svedectiev boli záchranné jednotky na miesto nešťastia povolané až niekoľko hodín po havárii, a je teda evidentné, že niektoré osoby museli pochybiť," uviedol začiatkom apríla vo vyhlásení zaslanom ČTK hovorca PPF Leoš Rousek.

Ak by záchrana prišla skôr, mohol Kellner podľa žaloby prežiť. Tracey Knutsonová, americká advokátka Čecha Davida Horvátha, ktorý nehodu ako jediný prežil, totiž tvrdí, že Kellner bol po páde vrtuľníka najmenej dve hodiny nažive. Rodina Kellnerovej chcela pôvodne s právnymi krokmi počkať práve na záverečnú správu amerických úradov k okolnostiam tragédie. "Vyšetrovanie však ani po viac ako dvoch rokoch nie je ukončené. Vzhľadom na to, že 27. marca 2023 uplynula podľa amerického práva dvojročná premlčacia lehota na podanie občianskoprávnych žalôb, nezostalo rodine ako urýchlene konať," stojí vo vyhlásení, ktoré začiatkom apríla vydala skupina PPF .

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok