Vzťahy medzi Poľskom a Maďarskom sa veľmi zmenili, uviedol Morawiecki

TA3 ČTK
13.4.2023 19:45

Kedysi blízky vzťah Poľska s Maďarskom sa veľmi zmenil kvôli postoju Budapešti k Ukrajine a k Rusku, vyhlásil poľský premiér Mateusz Morawiecki v americkom inštitúte Atlantická rada. Varšava podľa neho teraz viac spolupracuje s Rumunskom a pobaltskými štátmi.

Vzťahy medzi Poľskom a Maďarskom sa veľmi zmenili, uviedol Morawiecki
TASR/AP

Ministerský predseda neuviedol, aké dôsledky má ochladenie vzťahov s Maďarskom, ale konzervatívne vlády dvojice členských krajín Európskej únie boli silnými spojencami v sporoch s Bruselom ohľadom právneho štátu, migrácie a práv skupiny LGBT+, poznamenala agentúra Reuters.

"Naše vzťahy s Maďarskom sa veľmi zmenili kvôli maďarskému postoju k Ukrajine a Rusku, to je fakt. Kedysi sme mali veľmi silnú spoluprácu na úrovni vyšehradskej skupiny, teraz je oveľa menšia," povedal Morawiecki vo Washingtone. Takzvanú V4 tvorí okrem Poľska a Maďarska aj Česko a Slovensko. "Namiesto Maďarska spolupracujeme veľmi úzko s Rumunskom a s Pobaltím, preto som povedal, že východoeurópske krajiny - bez Maďarska - majú na dianie na Ukrajine rovnaký názor," dodal poľský premiér.

Vlády Poľska a Maďarska boli pred ruskou inváziou na Ukrajinu blízkymi spojencami, ale potom, čo vlani vo februári do susednej krajiny vpadli ruské invázne vojská, sa v názoroch rozchádzajú. Zatiaľ čo Varšava je jedným z najsilnejších podporovateľov Kyjeva, Budapešť sa pod vedením premiéra Viktora Orbána chová ústretovo voči Rusku.

Morawiecki podľa poľskej tlačovej agentúry PAP tiež uviedol, že svet musí podporovať Ukrajinu, ak chce, aby si nezávislosť uchoval ázijský Taiwan. "Nemôžete dnes a zajtra chrániť Ukrajinu vyhlásením, že Taiwan nie je naším záujmom. Potrebujeme podporiť Ukrajinu, ak chceme, aby zostal nezávislý Taiwan. Ak bude dobytá Ukrajina, môže druhý deň Čína zaútočiť na Taiwan," uviedol premiér. Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a hrozí mu vojenským zásahom, ak vyhlási nezávislosť. Ostrov napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle.

Podľa agentúry AFP poľský premiér pri vystúpení v Atlantickej rade kritizoval - bez toho, aby ho vymenoval - francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Šéf Elyzejského paláca totiž po návrate z Pekingu okrem iného hovoril o potrebe väčšej nezávislosti Európy od Spojených štátov napríklad vo vzťahu k Číne a Taiwanu. 

Morawiecki teraz postoj niektorých Európanov voči Číne označil za krátkozraký. "Krátkozrako sa obracajú k Číne, aby mohli predávať európske výrobky za obrovskú geopolitickú cenu, čím našu závislosť na Číne skôr zvyšujú," uviedol poľský predstaviteľ, podľa ktorého niektoré európske krajiny robia v prípade Číny rovnakú chybu, akú robili s Ruskom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok