Maďarsko sa rozhodlo odísť z Medzinárodnej investičnej banky, ktorú kontroluje Rusko

TA3 ČTK
13.4.2023 16:56

Maďarská vláda sa rozhodla stiahnuť svojich zástupcov a odísť z Ruskom kontrolovanej Medzinárodnej investičnej banky (IIB), na ktorej troch vysoko postavených predstaviteľov v stredu uvalili Spojené štáty sankcie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na maďarské ministerstvo pre hospodársky rozvoj.

Maďarsko parlament Deň spolupatričnosti Trianon 1140px (TASR/Ladislav Vallach)
TASR/Ladislav Vallach

"Hoci IIB hrala v strednej a východnej Európe dôležitú rozvojovú úlohu, americké sankcie spôsobili, že jej činnosť stratila zmysel," uviedol rezort vo vyhlásení podľa agentúry AP.

Medzinárodná investičná banka (IIB) je finančná inštitúcia, ktorej ústredie sa v roku 2019 premiestnilo z Moskvy do Budapešti. Akcionárom IIB bola aj Česká republika a ďalšie krajiny niekdajšieho východného bloku, avšak vtedajší prezident Miloš Zeman pred rokom podpísal výpoveď dohody o vzniku banky. Odišlo aj Poľsko a Slovensko, zatiaľ čo Rumunsko by tak malo urobiť v júni, píše Reuters. Maďarsko malo na konci januára v IIB zhruba 25-percentný podiel, čo bol podľa internetových stránok banky druhý najväčší podiel po Rusku s jeho viac ako 45 percentami.

Webové stránky vg.hu s odvolaním sa na svoje zdroje oboznámené so situáciou o niečo skôr uviedli, že maďarská vláda dospela k záveru, že účasť v banke už nemá zmysel, a rozhodla sa svojich zástupcov stiahnuť. Server neuvádza konkrétne mená, podľa Reuters bol jedným zo zástupcov v IIB maďarský minister pre hospodársky rozvoj Márton Nagy, ktorý zasadal v rade guvernérov.

Nové americké postihy mieria na troch súčasných alebo bývalých vysoko postavených predstaviteľov banky - dvoch Rusov a jedného Maďara. Americký veľvyslanec v Budapešti David Pressman v stredu uviedol, že Spojené štáty si robia starosti kvôli tomu, že súčasná maďarská vláda stále s nadšením pestuje vzťahy s Ruskom. Pressman tiež uviedol, že maďarský kabinet odmietol znepokojenie Američanov v súvislosti s bankou, ktorú označil za "nepriehľadnú kremeľskú platformu".

Podiel Maďarska v banke a ochota jeho vlády umiestniť ústredie tejto finančnej inštitúcie v Budapešti frustrovali amerických predstaviteľov v administratíve súčasného amerického prezidenta Joea Bidena aj jeho predchodcu Donalda Trumpa, poznamenala agentúra AP. Americkí činitelia sa totiž domnievali, že by táto banka mohla slúžiť ako platforma pre ruskú špionáž v Európskej únii a NATO.

Hoci Maďarsko súhlasilo s vystúpením z banky, vyjadrilo svoju frustráciu z toho, že je na to tlačené, upozornila agentúra Reuters. "Prijímame a chápeme, že reprezentujeme odlišné postoje, ale nerozumieme tomu, prečo je nutné tlačiť na iné štáty, aby zmenili svoje postoje," povedal na tlačovej konferencii minister zahraničia Péter Szijjártó. "Maďarsko je štát, a preto by sa s ním malo zaobchádzať ako so štátom, a nie ako s kolóniou," vyhlásil.

Maďarsko sa pod vedením premiéra Viktora Orbána ako jediná krajina EÚ chová ústretovo voči Rusku napriek jeho invázii na Ukrajinu. Blízke vzťahy s Moskvou udržuje najmä v energetike. Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó v utorok v Moskve dohodol predĺženie zmluvy o nákupe väčšieho množstva ruského plynu, ako stanovuje dlhodobý kontrakt. Jednal tam aj o rozšírení jadrovej elektrárne Paks, ktoré má na starosti ruský Rosatom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok