Európska kozmická agentúra odložila štart rakety Ariane 5, dôvodom je zlé počasie

TA3 ČTK
13.4.2023 16:01

Štvrtkový štart rakety Ariane 5 so sondou Juice bol kvôli nepriaznivému počasiu na kozmodróme v Kourou vo Francúzskej Guyane na poslednú chvíľu odložený. Ďalší pokus sa uskutoční v piatok, oznámila Európska kozmická agentúra (ESA) pri živom prenose.

Európska kozmická agentúra odložila štart rakety Ariane 5, dôvodom je zlé počasie
Twitter/ESA

"Štvrtkový štart je odložený kvôli nebezpečenstvu bleskov," uviedla ESA len niekoľko minút pred vypustením rakety plánovaným na 14:15 SELČ. Nosná raketa Ariane 5 je aj so sondou v bezpečí a v dobrom stave.

"Štartové okno je veľmi krátke, ale opakuje sa každý deň, najmenej po dva nasledujúce týždne. Zajtra (v piatok) bude ďalší pokus o 14:14 SELČ," oznámil Ondřej Santolík z oddelenia kozmickej fyziky Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR, ktorý sa podieľal na prístroji, ktorý bude pri Jupiteri skúmať elektromagnetické vlny. Pokiaľ raketa neodštartuje v nasledujúcich dvoch týždňoch, ďalšia príležitosť pre štart z tropickej Francúzskej Guyany sa naskytne v auguste.

Sondu Juice po štarte čaká osemročná cesta k Jupiteru, pri ktorej využije gravitáciu Zeme, Mesiaca a Venuše. Cieľom misie je preskúmať planetárnu sústavu najväčšej planéty Slnečnej sústavy a ľadové mesiace planéty. Europa, Callisto a obrovský Ganymedes podľa vedcov pod ľadovou plochou skrývajú oceány, ktoré by potenciálne mohli byť miestom na vznik života.

ESA na projekte prvej európskej sondy, ktorá preskúma Jupiter, pracuje od začiatku minulého desaťročia. Misia vyšla na zhruba 1,6 miliardy eur. Na vývoji a testovaní sondy a zariadení sa podľa ESA podieľalo vyše 2-tisíc ľudí z 23 krajín vrátane českých vedcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok