Plné hotely a rušné lyžiarske strediská. Turizmus na Ukrajine prekvitá aj napriek vojne

ta3/dp
15.4.2023 06:00

Hotel Leopolis v Ľvove na Ukrajine bol pre pandémiu covidu v roku 2020 nútený zatvoriť svoje brány na dva mesiace. Viac ako rok po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu je však pre návštevníkov otvorený bez prestávky. Ako je na tom v čase konfliktu ukrajinský turizmus?

Plné hotely a rušné lyžiarske strediská. Turizmus na Ukrajine prekvitá aj napriek vojne
Profimedia

Vedenie hotela sa dokonca rozhodlo pokračovať v renovácii, ktorá sa začala v roku 2019 a dokončila sa v lete 2022, v čase, keď Rusi mesto vo veľkom bombardovali. "Museli sme na pár mesiacov zastaviť renováciu, ale po diskusii s majiteľmi sme sa rozhodli v nej pokračovať, aby bol hotel pripravený aj po skončení vojny," povedala pre CNN generálna riaditeľka Kateryna Matiushchenková. Tento optimizmus nie je neopodstatnený. Miera obsadenosti izieb v Leopolise počas vojny prekonala obsadenosť počas pandémie.

"Január a február 2023 neboli také zlé mesiace," hovorí Matiushchenková. "Vzhľadom na neustálu hrozbu masívnych útokov a obmedzovania dodávok elektriny boli lepšie, ako sme plánovali,Od svojho otvorenia v roku 2007 je Leopolis obľúbeným hotelom. Je umiestnený v ukrajinskom meste Ľvov, sponzoruje každoročný jazzový festival Leopolis a je obľúbený medzi účastníkmi Ľvovského knižného fóra, najväčšieho ukrajinského literárneho festivalu. 

Hotel je naďalej populárny, ale z iných dôvodov. Zatiaľ, čo sa mnohé aspekty života na Ukrajine pre konflikt zastavili, v západnej časti krajiny sa zdá, že infraštruktúra cestovného ruchu vrátane hotelov prekvitá. Aj ukrajinské lyžiarske strediská sa tešia veľkej návštevnosti.

Igor Gut, ktorý pochádza z Kyjeva, sa pred vojnou často zdržiaval v Leopolise počas jazzového festivalu a služobných ciest. Dnes ho opäť pravidelne navštevuje. "Hotel má najlepšie konferenčné služby v Ľvove," hovorí. Izba a služby boli vtedy dôležité. Gut zostáva na Ukrajine kvôli podnikaniu. Jeho manželka so synom sú v Chorvátsku. Páči sa mu aj bezpečnosť hrubých stien hotela. Gut aj fínska hosťka Hanna Karttunenová, tanečnica, ktorá so svojím manželom vykonáva dobrovoľnícku činnosť na Ukrajine, sa cítia v Leopolise bezpečne, pretože je vybavený aj podzemným krytom.


Zatiaľ čo všetky fungujúce ukrajinské hotely majú v súčasnosti podzemné kryty, väčšina je v prerobených parkovacích garážach alebo dlho nevyužívaných pivniciach. V Leopolise sa nachádza v bývalom cigarovom salóniku, ktorý bol v roku 2018 prerobený na priestor pre súkromné akcie (po zákaze fajčenia v hoteli) a má aj malú posilňovňu.

"Bola som v krytoch s deťmi z tanečnej školy, kde to páchlo ako pleseň,“ hovorí Karttunenová. "Viem, že tento kryt v Leopolise je miesto, kam pôjdem nabudúce, aj keď budem v (neďalekom) tanečnom štúdiu, pretože bolo bezpečné a dobre vybavené." 

Gut, ktorý žije severne od ukrajinskej metropoly, niekedy prespáva aj v hoteli Radisson Blu v Kyjeve. Uprednostňuje pobyt v hoteloch, pretože poskytujú príležitosť na socializáciu. "Vždy máte s kým piť," hovorí. "Aby som povedal pravdu, teraz sa snažím byť viac v hoteli ako doma, pretože doma som sám. Hotel poskytuje určitú psychologickú hygienu, pretože máte vždy spoločnosť."


Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok