V petrohradskej škole zo žartu strieľal žiak, zranil viacero osôb

ta3 ČTK
13.4.2023 13:15

Štyria ľudia utrpeli zranenie pri streľbe, ktorú v jednej zo škôl v druhom najväčšom ruskom meste Petrohrade rozpútal šestnásťročný študent ozbrojený plynovou pištoľou. Informuje agentúra TASS s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z bezpečnostných zložiek.

Prípad štyroch mŕtvych z Michaloviec vyšetrujú ako vraždu. Má ísť o rodinnú tragédiu
TASR - Roman Hanc

"Štyri ľudia boli zranení, sú to ľahké zranenia. Strelca zadržali a odovzdali polícii. Vysvetľoval, že strieľal zo žartu," povedal dotyčný zdroj.

Streľba v ruských školách nebýva len zo žartu. Zhodou okolností najvyšší súd autonómneho Tatarstanu v štvrtok odsúdil na doživotie muža, ktorý v máji 2021 v škole v Kazani, kde sa predtým sám učil, zastrelil deväť ľudí. Väčšina obetí boli deti vo veku 13 a 14 rokov, zomreli aj dve zamestnankyne školy. Jednou z nich bola 25-ročná učiteľka angličtiny, ktorá sa pokúsila žiakov brániť. Niektorí žiaci sa snažili zachrániť skokom z okien z tretieho poschodia. 

Dohromady bolo hospitalizovaných 23 zranených. Streľbu v kazanskej škole rozpútal vtedy devätnásťročný Ilnaz Galjavijev, bývalý žiak školy, legálne držanou zbraňou. Povolenie na obstaranie zbrane dostal necelé dva týždne pred útokom. Podľa vyšetrovateľa útočník zo svojej zbrane vypálil 17 striel.

Podľa videa, ktoré zverejnil ruský informačný kanál Mash, kráčal maskovaný útočník k škole so zbraňou v rukách bez toho, aby ju schovával. Ochranka v škole už niekoľko rokov nebola, iba tlačidlo, ktorým sa signalizuje nebezpečenstvo. Strelec použil rovnakú brokovnicu ako osemnásťročný študent školy, ktorý v roku 2018 usmrtil 20 ľudí v Kerči na anektovanom Kryme, uviedol Mash.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok