Biele pre krásu, červené na chudnutie: Hrozno si dajte denne, ale nie pred spaním

TA3/zm
20.4.2023 16:00

Sto gramov hrozna obsahuje len 66 kalórii a každá bobuľka je z 82 % zložená z vody. Nielen to je dôvod, prečo je toto ovocie tak zdravé a mali by ste ho pravidelne konzumovať.

Biele pre krásu, červené na chudnutie: Hrozno si dajte denne, ale nie pred spaním
Freepik

Hrozno vás dokáže zbaviť únavy i nervozity. Báť sa ho nemusíte ani pri diéte, hoci je to ovocie. A pravidelná konzumácia jeho bobuliek je prevenciou pred mnohými ochoreniami. Obzvlášť, ak sa nevyhýbate jadierkam.

Zdravotné benefity hrozna

Hrozno obsahuje množstvo zdraviu prospešných antioxidantov, z ktorých snáď najsilnejší resveratrol. Ten chráni telo pred nádorovými ochoreniami, má protizápalové účinky, znižuje riziko srdcovo-cievnych chorôb, chráni telo pred cholesterolom a posilňuje imunitu. Toto ovocie pomáha tiež na lepší zrak, stav kože, trávenie aj dýchanie.  

Pred spaním ho nejedzte

Hroznový cukor je všetkým dobre známy. Predstavte si, že si večer dáte zopár bobuliek a potom sa budete márne v posteli prevaľovať zo strany na stranu. Glukóza z hrozna sa dostáva veľmi rýchlo do krvi, a tak je doslova výživou pre mozog, ak sa cítite pod tlakom alebo únavou. Hrozno alebo hroznový cukor sa dáva aj vrcholovým športovcom, aby podali špičkový výkon, a tak je to to posledné, čo by ste si mali servírovať na večeru, aj keď bobuľky obsahujú minimum kalórii.

Biele či červené?

Všetky farebné odrody hrozna sú zdravé a nemali by ste sa im vyhýbať. Bobuľky viniča jedzte aj s jadierkami, práve v tých je najvyššia koncentrácia antioxdinatov. Všeobecne však môžeme povedať, že zelené, žlté a biele odrody pôsobia priaznivo na trávenie a pokožku, vrátane zlepšenia kvality vlasov a nechtov. Na očistu organizmu a chudnutie sú však vhodnejšie červené a modré druhy. Tie obsahujú aj viac spomínaného antioxidantu resveratrolu.

Ako si hrozno vychutnať

Hrozno má všestranné použitie, hoci nepochybujeme o tom, že najobľúbenejšia je jeho tekutá forma. A tá nemusí byť len alkoholická, pridajte hrozno aj do smoothie nápojov alebo si ho jednoducho odšťavte. Čerstvé ovocie sa hodí k syrom, dokonca i pečivu a orieškom, ak pripravujete napríklad studenú misu. Zaujímavo oživí aj zeleninový šalát. Zdravé sú aj sušené hrozienka, hoci obsahujú výrazne viac kalórii. V tejto podobe sú vhodné do raňajkových müsli alebo ovsených kaší.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok