Guvernér NBS Kažimír je vinný z podplácania, má zaplatiť peňažný trest

ta3 TASR
13.4.2023 12:01

Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír je vinný z podplácania. Rozhodol o tom samosudca Špecializovaného trestného súdu, ktorý vydal 3. apríla trestný rozkaz a uložil mu peňažný trest vo výške 100-tisíc eur. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné. Potvrdila to hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjaková, upozornil na to denník Sme.

"Pre prípad, že by výkon peňažného trestu mohol byť úmyselne zmarený, súd uložil obžalovanému aj náhradný trest odňatia slobody vo výmere dva roky," povedala Kudjáková. Odpor proti trestnému rozkazu môžu procesné strany podať do ôsmich dní od jeho doručenia.

"Po doručení a preskúmaní trestného rozkazu prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v zákonom stanovenej lehote odpor," uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová. Dodala, že bližšie informácie nebude prokuratúra poskytovať.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na guvernéra NBS a exministra financií Kažimíra pre trestný čin podplácania vo februári. Opätovne ho obvinili z prečinu podplácania vlani na jeseň. 

Kažimír vtedy cez svojho obhajcu odkázal, že sa necíti byť vinný. Predtým mu obvinenie zrušila Generálna prokuratúra SR.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok