FOTO: Polícia dostala autá v novom dizajne. Mikulec ich odovzdal do Bratislavy, Nitry a Trnavy

ta3 TASR
13.4.2023 10:01

Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec odovzdal prvých 37 áut v novom dizajne. Väčšina z vozidiel pôjde Policajnému zboru, tie majú nový polep a žlto-modrý vizuál. Autá prerozdelia rámci Bratislavy, Nitry a Trnavy. Rezort nakúpil spolu 150 áut v celkovej sume vyše 3,4 milióna eur, ktoré bude postupne dodávať.

Vozidlá pridelia na krajské riaditeľstvá Policajného zboru v Bratislave, Nitre a Trnave a tiež útvarom Ministerstva vnútra SR, Národnej centrále osobitných druhov kriminality, sekcii krízového riadenia a Vikariátu Ordinariátu Ozbrojených síl SR. Nahrádzajú zastaraný vozový park, ktorý je podľa MV potrebné zmodernizovať.

"Podarilo sa obstarať prvé vozidlá s novými polepmi, ktoré odovzdáme dnes príslušníkom Policajného zboru do výkonu a niektoré aj nepomaľované," povedal Mikulec na tlačovej konferencii. Časom bude podľa neho vozidiel viac ako 150. Štátny tajomník MV SR Tomáš Oparty pripomenul, že nákup 150 vozidiel je súčasťou koncepčného plánu obnovy vozového parku MV. Naplánovaný je na desať rokov. Okrem iného chcú dosiahnuť zníženie emisného zaťaženia.

Oparty tiež doplnil, že ambíciou je zníženie priemerného veku vozidiel. Aktuálne majú autá vo vozovom parku MV v priemere desať rokov, cieľom je znížiť vek na šesť a pol roka. Vďaka tomu sa podľa neho zvýši bezpečnosť posádok, prinesie to tiež úspory na servise a údržbe a úspory v náklade na pohonné látky. Mikulec dodal, že vozidiel by celkovo malo byť v budúcnosti 800.

Vozidlá značky Kia hradili z rozpočtu rezortu vnútra. Z prvých 37 áut je 29 v policajnom prevedení a osem v civilnom prevedení určených pre útvary MV. Ďalšie autá budú dodávať po úprave na policajné prevedenie s príslušenstvom.

"Zo zakúpených 150 kusov vozidiel je 100 áut upravených na policajné prevedenie s príslušenstvom v novom dizajne, žlto–modrý vizuál policajných vozidiel," skonštatoval Oparty. Súčasťou výbavy týchto vozidiel je svetelné a zvukové výstražné zariadenie s určením pre Políciu SR, nový polep, žlto-modrý vizuál, príprava na rádiostanicu, kamera za čelným sklom, zosilnené poťahy, opačné zapínanie bezpečnostného pásu vzadu či tmavé slnečné fólie.

Ďalších 50 kusov vozidiel je v civilnom prevedení. Určené sú služobným útvarom Prezídia Policajného zboru a MV SR. Z nich je 20 áut upravených a ich súčasťou sú tzv. skryté majáky aj príprava na rádiostanicu.

Prezident Policajného zboru Štefan Hamran dodal, že dlhodobo sa podceňovalo obmieňanie vozového parku. "Som rád, že sa nám darí postupne dosluhujúce vozidlá obmieňať za nové modernejšie, ktoré reflektujú požiadavky súčasnosti. Pevne verím, že sa dostanú do povedomia spoluobčanov. Budeme postupne vysvetľovať, prečo sme pristúpili práve k týmto polepom a aké výhody majú tieto reflexné prvky," skonštatoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok