Ukrajinskému zajatcovi odrezali hlavu ruskí žoldnieri, tvrdí bývalý bojovník vagnerovcov

ta3 ČTK
13.4.2023 09:57

Brutálne zavraždenie zajatého ukrajinského vojaka, zachytené na videu, majú na svedomí ruskí žoldnieri z Vagnerovej skupiny, ktoré rozpoznal ich niekdajší spolubojovník, ktorý utiekol do Nórska.

Ruská tajná služba počas vojny masovo obviňuje Rusov z vlastizrady, píše BBC
TASR/AP

S odvolaním sa na tohto bývalého bojovníka to povedal internetovému kanálu Chodorkovskij Live Vladimir Osečkin, zakladateľ organizácie Gulagu.net, ktorá pomohla niekoľkým ruským vojakom z vojny proti Ukrajine utiecť z Ruska do cudziny. Video údajne zachytávajúce, ako ruskí vojaci odrezávajú ukrajinskému vojakovi hlavu, vyvolalo šok a pobúrenie.

"Spojili sme sa s Andrejom Medvedevom, bývalým veliteľom jednotky 7. útočného odradu Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti, ktorý je teraz v deportačnej väznici vo Švédsku, kde zadržiavaní majú prístup k mobilnej komunikácii a počítačom. Poslali sme mu toto video. Opakovane ho videl. A svojich kolegov z Vagnerovej skupiny jednoznačne spoznal podľa typických prezývok, podľa toho, ako hovoria, ako sa vyjadrujú a podľa ďalších charakteristík,“ povedal Osečkin.

Vo vysielaní hovorí o väznici vo Švédsku, ale Medvedev podľa skorších informácií požiadal o azyl v Nórsku. Osečkin ohlásil tiež odmenu 3000 eur za ďalšie informácie o páchateľoch. Osečkin pripomenul, že už v roku 2017 sa objavilo video údajne zachytávajúceho žoldniera Wagnerovej skupiny v Sýrii, ako brutálne zabíjajú zajatcov. Mŕtve telo rozštvrtili, poliali benzínom a spálili.

Súčasné mimoriadne násilné video, na ktorom muž v uniforme s bielou páskou na ruke - ktoré na Ukrajine používa ruská invázna armáda - odrezal hlavu živému človeku v uniforme s ukrajinskými znakmi, vyšetrujú ukrajinské úrady. Informovali o tom svetové médiá, ktoré zároveň upozorňujú, že nemohli potvrdiť pravosť nahrávky.

Ukrajinské médiá píšu, že ruskí vojaci takto zavraždili ukrajinského vojnového zajatca. Ukrajinský minister zahraničia prirovnal Rusko k teroristickej organizácii Islamský štát. Podľa Kremľa je video "strašné" a treba overiť jeho pravosť. Nahrávka sa podľa serveru Meduza najprv rozšírila na ruských telegramových kanáloch podporujúcich vojenskú agresiu Moskvy na Ukrajine a potom sa začala šíriť aj na ukrajinských účtoch.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii na zábery uviedol, že svet ich musí vidieť, a vyzval svetových vodcov, aby reagovali. "Toto je video Ruska takého, aké je," povedal Zelenskyj.

Ruská generálna prokuratúra podľa nezávislého servera Meduza oznámila, že začala previerku v súvislosti s videom, kde je vidieť údajné zavraždenie ukrajinského vojaka. Podľa všetkého ide o to isté video, kde podľa ukrajinskej tajnej služby SBU ruskí vojaci odrezali hlavu ukrajinskému vojnovému zajatcovi, píše web. Ruská prokuratúra podľa svojho vyjadrenia požiadala príslušné úrady, aby overili pravosť videozáznamu.

Kyjev dlhodobo obviňuje Rusko z páchania vojnových zločinov, čo Moskva popiera. V marci sa na sociálnych sieťach rozšírilo video, ktoré údajne zachytáva zavraždenie ukrajinského vojnového zajatca ruskými vojakmi. Neozbrojený muž prednesie slová "Sláva Ukrajine", načo ho ruskí vojaci s vulgárnymi výkríkmi zastrelia. Videozáznam vyvolal vo svete aj na Ukrajine, ktorá sa už vyše roka bráni ruskej agresii, značné pobúrenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok