Maďarsko robí Spojeným štátom vrásky na čele. Znepokojuje ich najmä vzťah Orbána s Putinom

TA3 ČTK
12.4.2023 21:44

Spojené štáty si robia starosti kvôli tomu, že súčasná maďarská vláda stále s nadšením pestuje vzťahy s Ruskom, upozornil v stredu americký veľvyslanec v Budapešti David Pressman. Maďarsko sa ako jediná krajina Európskej únie chová ústretovo voči Rusku napriek jeho už dlhšie ako rok pokračujúcej invázii na Ukrajinu.

ROZHOVOR: Sekerák
TASR/Jaroslav Novák

"Robíme si starosti kvôli nadšeniu maďarských lídrov pre rozširovanie a prehlbovanie vzťahov s Ruskou federáciou napriek brutálnej ruskej agresii voči Ukrajine aj napriek tomu, že (Rusko) ohrozuje transatlantickú bezpečnosť," napísal veľvyslanec na twitteri po tlačovej konferencii. Spojené štáty podľa neho naliehajú na Maďarsko, aby bralo vážne hrozby, aké predstavuje Rusko a ďalšie krajiny, ktoré nezdieľajú západné hodnoty, ako je demokracia a princípy právneho štátu. Zároveň uistil, že Washington sa usiluje o blízke a konštruktívne vzťahy s Maďarskom.

Agentúra Reuters píše, že sa jej zatiaľ nepodarilo zohnať reakciu hovorcu maďarskej vlády na Pressmanove výroky, avšak ešte pred jeho tlačovou konferenciou šéf kancelárie maďarského premiéra Gergely Gulyás povedal, že americká ambasáda aktívne vedie kampaň za to, aby Maďarsko zmenilo svoj postoj. "Spojené štáty nevzdávajú svoje snahy natlačiť Maďarsko do provojnového stanoviska, ktoré zdieľa mnoho našich spojencov, ale Maďarsko trvá na tom, že jediným spoločným záujmom je mier," povedal Gulyás.

Pressman tiež uviedol, že vláda konzervatívneho premiéra Viktora Orbána odmietla znepokojenie Američanov kvôli tomu, že v Budapešti sídli Ruskom ovládaná Medzinárodná investičná banka (IIB). Na tú Spojené štáty novo uvalili sankcie. Akcionárom IIB bola aj Česká republika a ďalšie krajiny niekdajšieho východného bloku, avšak vtedajší prezident Miloš Zeman pred rokom podpísal výpoveď dohody o vzniku tejto banky. Maďarsko je tak jedinou členskou krajinou EÚ a NATO, ktorá v tejto banke zostala.

Veľvyslanec Pressman je známy tým, že sa neváha verejne vyjadrovať k posilňovaniu protiamerických nálad v Maďarsku alebo k odporu, aký Orbánova vláda prejavuje voči sankciám, ktoré Západ uvalil na Rusko v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó pred časom Pressmana obvinil, že sa snaží miešať do vnútorných záležitostí Maďarska po tom, čo veľvyslanec prístup Budapešti k vojne na Ukrajine označil za "politiku schvaľovanú ruským prezidentom Vladimirom Putinom".

Maďarsko s Ruskom udržuje blízke vzťahy najmä v energetike. Minister Szijjártó v utorok v Moskve dohodol predĺženie zmluvy o nákupe väčšieho množstva ruského plynu, ako stanovuje dlhodobý kontrakt. Jednal tam aj o rozšírení jadrovej elektrárne Paks, ktoré má na starosti ruský Rosatom. Premiér Orbán dlhodobo kritizuje sankcie Európskej únie proti Moskve, ekonomiku krajín dvadsaťsedmičky podľa neho poškodzujú viac ako tú ruskú. Maďarsko tiež odmieta Ukrajine napadnutej Ruskom poskytovať vojenskú pomoc a nepovolilo ani, aby cez jeho územie boli prevážané zbrane pre ukrajinskú armádu.

Szijjártó sa v stredu v Budapešti zišiel so svojim bieloruským náprotivkom Sjarhejom Alejnikom. Bieloruský autoritársky režim je vo veľkej miere závislý od Ruska. Minsk podporuje ruskú inváziu na Ukrajinu, priamo sa ale do bojov nezapojil. Šéf maďarskej diplomacie povedal, že nádej na mier na Ukrajine nezhasína, kým sú otvorené komunikačné kanály. Myslí si preto, že "napriek všetkým očakávaným útokom a kritike" je dôležité s Bieloruskom hovoriť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok