Byť spojencom USA neznamená byť vazalom, vyhlásil Macron. Z Európy chce vytvoriť tretiu superveľmoc

TA3 ČTK
12.4.2023 19:01

Byť spojencom USA neznamená byť vazalom. Povedal to v stredu podľa agentúry AFP francúzsky prezident Emmanuel Macron na tlačovej konferencii počas návštevy Holandska. Nadviazal tak na svoje predchádzajúce kritizované vyjadrenia o potrebe väčšej nezávislosti Európy na USA napríklad vo vzťahu k Číne a Taiwane.

Byť spojencom USA neznamená byť vazalom, vyhlásil Macron. Z Európy chce vytvoriť tretiu superveľmoc
TASR/AP

Šéf Elyzejského paláca tiež zdôraznil, že postoj Francúzska voči Taiwanu sa nezmenil a že uprednostňuje terajší "status quo" vo vzťahu k ostrovu. Macron zožal rad nesúhlasných reakcií, keď po nedávnej návšteve Číny hovoril o väčšej nezávislosti EÚ na Spojených štátoch. 

V rozhovore s listami Politico a Les Echos dokonca varoval pred zatiahnutím Európy do konfliktu medzi USA a Čínou o autonómiu Taiwanu. Európa by sa podľa neho mala usilovať o pozíciu "tretej superveľmoci" a posilniť svoju "strategickú autonómiu". USA sa v posledných rokoch snažia čeliť rastúcemu čínskemu vplyvu a dávajú najavo, že ochránia Taiwan pred možnou snahou Pekingu ostrov vojensky ovládnuť.

"Byť spojencom neznamená byť vazalom, neznamená to, že už nemáte právo myslieť samostatne," povedal Macron na spoločnej tlačovej konferencii s holandským premiérom Markom Ruttom v Amsterdame. 

"Francúzsko je pre status quo na Taiwane," dodal francúzsky prezident. Francúzsko podľa neho "podporuje politiku jednej Číny a usiluje sa o mierové urovnanie situácie". Podľa agentúry Reuters Macron vyhlásil, že sa treba vyhnúť eskalácii v indopacifickom regióne. Rutte podľa Reuters povedal, že celá Európska únia si uvedomuje nenahraditeľnosť silného transatlantického vzťahu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok