Belgický súd prepustí z väzby europoslankyňu Kailisovú, bude mať elektronický náramok

TA3 TASR
12.4.2023 18:53

Súd v Belgicku v stredu súhlasil s prepustením gréckej europoslankyne Evy Kailisovej obvinenej z korupcie do domáceho väzenia. Kailisová bola do vypuknutia aféry podpredsedníčka Európskeho parlamentu (EP). Informovala agentúra AFP.

ep_kailiova_vazba.jpg
TA3

"Je v domácom väzení v Belgicku a bola umiestnená pod elektronické sledovanie. Vyšetrujúci sudca o tom práve rozhodol," povedal Antoon Schotsaert z belgickej federálnej prokuratúry. Podľa prokuratúry bude Kailisovej dovolené zostať počas vyšetrovania na jej belgickej adrese.

Europoslankyňu zadržali 9. decembra po tom, čo belgická polícia vykonala razie na viacerých miestach spojených s politikmi a našla v hotovosti vyše 1,5 milióna eur. Kailisová sa stala tvárou korupčného škandálu v EP a ako posledná podozrivá ostávala vo vyšetrovacej väzbe.  

Ďalší štyria zadržaní vrátane jej partnera a otca jej dcéry - bývalého poslaneckého asistenta Francesca Giorgia - boli do domáceho väzenia prepustení už skôr. Kailisová počas celého vyšetrovania trvá na svojej nevine.

Vyšetrovatelia predpokladajú, že bývalý poslanec EP Antonio Panzeri riadil sieť europoslancov a popredných predstaviteľov mimovládnych organizácií či odborov. Boli pripravení brať úplatky a následne podporovať záujmy Kataru a Maroka. Vlády oboch krajín popreli akékoľvek pochybenie. Podľa právnika Panzeri spolupracuje s vyšetrovateľmi. Jeho výpoveď viedla vo februári k zadržaniu belgického europoslanca Marca Tarabellu, ktorý bol do domáceho väzenia prepustený v utorok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok