Začína boj o usporiadanie futbalových európskych šampionátov v rokoch 2028 a 2032

ta3 TASR
12.4.2023 16:41

Turecko je jediný súper Veľkej Británie a Írska v kandidatúre na usporiadanie futbalových majstrovstiev Európy v roku 2028. Oznámila to Európska futbalová únia po tom, ako dostala dokumentáciu s ponukami od zainteresovaných krajín.

Začína boj o usporiadanie futbalových európskych šampionátov v rokoch 2028 a 2032
Facebook/Sky Sports

Riadiaci orgán európskeho futbalu uviedol, že Turecko sa postaví proti spoločnej kandidatúre Anglicka, Škótska, Walesu, Severného Írska a Írska na usporiadanie ME 2028.

Turecko sa uchádza aj o práva na turnaj v roku 2032 a jeho súperom bude Taliansko. "V nadchádzajúcich mesiacoch administratíva UEFA vyhodnotí každú z ponúk, pričom Výkonný výbor UEFA bude v októbri hlasovať o tom, kto získa právo usporiadať oba turnaje," citovala agentúra AFP vyhlásenie UEFA.

Rusko v uplynulom roku deklarovalo záujem o usporiadanie jedného z dvoch turnajov, ale UEFA vlani v máji oznámila, že nebude brať do úvahy žiadnu ponuku Ruskej futbalovej únie. Stalo sa tak po tom, ako ruským klubom a národným tímom pozastavili účasť vo všetkých súťažiach UEFA v dôsledku vojny na Ukrajine.

Spoločná ponuka Veľkej Británie a Írska na EURO 2028 je favoritom po tom, ako sa tieto krajiny vzdali plánu uchádzať sa o majstrovstvá sveta v roku 2030. Turecko tentoraz dúfa v úspech po tom, čo v kandidatúre na usporiadanie ME 2024 prehralo s Nemeckom.

Sardínia predčila Sicíliu

Cagliari sa stalo desiatym navrhovaným mestom na zozname Talianskej futbalovej federácie, ktorá oficiálne podala kandidatúru na usporiadanie majstrovstiev Európy v roku 2032. Mesto nachádzajúce sa na ostrove Sardínia dostalo prednosť pred sicílskym Palermom.

Riadiaci orgán talianskeho futbalu predložil Európskej futbalovej únii oficiálnu dokumentáciu, v ktorej sú ako hostiteľské mestá navrhnuté Miláno, Turín, Verona, Janov, Bologna, Florencia, Rím, Neapol, Bari a Cagliari. Sicílske Palermo uviedli ako náhradné hostiteľské mesto, pričom federácia uprednostnila zahrnutie iba jedného ostrovného mesta, aby uľahčila logistiku. 

Posledným veľkým futbalovým turnajom, ktorý sa konal v Taliansku, boli majstrovstvá sveta v roku 1990. Mnohé zo štadiónov neboli v krajine zrekonštruované už viac ako tri desaťročia. Taliansko je úradujúci európsky šampión po tom, ako na ME 2020 získalo druhý kontinentálny titul. "Squadra azzurra" predtým vyhrala ako hostiteľská krajina EURO 1968.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok