Rus sa chcel pridať k ukrajinskej armáde, dostal štyri a pol roka väzenia

TA3 TASR
12.4.2023 15:43

Na štyri a pol roka v trestaneckej kolónii s prísnym režimom odsúdili Rusa, ktorý sa pokúsil vstúpiť do ukrajinskej armády. Informuje o tom v stredu stanica Sky News odvolávajúca sa na správu ruského nezávislého portálu Mediazona.

navaľlnyj, tábor, väzenie, 1140x
TASR/AP

Rusa vo veku 28 rokov zadržali vlani, keď sa pokúšal z ruskej pohraničnej Belgorodskej oblasti  dostať na Ukrajinu. Ruskí vyšetrovatelia tvrdia, že sa chcel pridať k ukrajinskej légii Sloboda Rusku a pomôcť tak Ukrajine v boji s ruskými silami. 

Zaobstaral si tiež vojenské aj zdravotnícke vybavenie. Pozrieť si mal tiež inštruktážne video ako tajne prenocovať v prírode a ako založiť oheň, uvádza Mediazona.

Muža usvedčili z prípravy vlastizrady. Okrem uväznenia v trestaneckej kolónii mu bola uložená pokuta 300-tisíc rubľov (3318 eur). Légia Sloboda Rusku vznikla na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022. 

Tvoria ju  najmä dezertéri z ruskej armády a ruskí a bieloruskí dobrovoľníci v rámci vojenských oddielov medzinárodných dobrovoľníkov, bojujúcich po boku ukrajinskej armády. Jej znakom je zaťatá päsť so slovami "Rusko" a "Sloboda".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok