Bieloruské úrady vydali do Ruska otca školáčky, ktorá nakreslila obrázok proti vojne

ta3 TASR
12.4.2023 13:20

Ruský občan Alexej Moskaľov, odsúdený za poškodzovanie mena ruskej armády, bol bieloruskými úradmi vydaný späť do Ruska. S odvolaním sa na web OVD-Info a jeho bieloruského obhajcu, ktorý sa ho snažil navštíviť vo väznici v bieloruskom meste Žodzina v Minskej oblasti, to v stredu uviedla rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

ONLINE:
TASR/AP

Koncom marca súd v Tulskej oblasti ležiacej v európskej časti Ruska uznal 53-ročného Moskaľova za vinného z "poškodzovania dobrého mena" ruskej armády na sociálnych sieťach a odsúdil ho na dva roky väzenia. Moskaľov však na vyhlásení rozsudku nebol, pretože utiekol z domáceho väzenia.      

Bieloruské bezpečnostné zložky ho neskôr zadržali v Minsku. Vystopovať sa ho zrejme podarilo preto, že si nechal zapnutý mobilný telefón. Moskaľov bol súdený za príspevky o vojne na Ukrajine zverejnené na jeho konte na portáli Odnoklassniki. Jeho stíhanie sa začalo vlani po tom, čo jeho dcéra Maša v škole namiesto obrázku na podporu ruských vojakov na Ukrajine nakreslila protivojnový plagátik s vlajkami Ukrajiny a Ruska.

Po tom, ako Moskaľova začali vyšetrovať najprv väzobne a neskôr v domácom väzení, jeho 13-ročnú dcéru, ktorú vychováva ako samoživiteľ, poslal sociálny úrad do detského domova. Medzičasom ju odtiaľ jej matka zobrala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok