Zelenskyj reaguje na video o utrpení ukrajinského vojaka: Na nič nezabudneme, vrahom neodpustíme

ta3 TASR
12.4.2023 11:14

Bezpečnostná služba Ukrajiny v stredu oznámila, že začala vyšetrovanie v kauze videozáznamu, ktorý zachytáva, ako ruskí vojaci odrezávajú hlavu ešte živému ukrajinskému zajatcovi. Video koluje na internete od utorka 11. apríla a je zdieľané najmä na kontách ruských propagandistov. Informovala o tom britská stanica BBC, ktorá dodala, že nie je schopná preveriť pravosť týchto videozáznamov a nezverejní ani odkazy na ne.

Ukrajina potrebuje urýchlené dodávky zbraní, naliehal Zelenskyj
TASR/AP

Video zachytáva mužov vo vojenských uniformách s bielymi stuhami, zvyčajne používanými na identifikáciu príslušníkmi ruskej armády na Ukrajine, ako dekapitujú ešte živého muža oblečeného v uniforme s ukrajinskými rozpoznávacími znakmi.

Osoby zachytené v 1,5-minútovom videu majú tváre zakryté maskami. Jeden z nich vedie cez vysielačku rozhovor s ďalšou osobou a dáva pokyny druhému mužovi, ktorý nožom odrezáva zajatcovi hlavu.

Na záberoch vidieť aj to, ako dvaja ľudia ukazujú na kameru nepriestrelnú vestu s ukrajinskými znakmi. Na uniforme osoby, ktorá je zavraždená, vidno žltú stuhu, používanú ukrajinskou armádou.

Video zachytáva aj okolie miesta činu — kríky s jasnozelenými listami, takže je možné, že ide o záznam staršieho dáta. Podľa webu Rádia Sloboda mohlo vzniknúť vlani v lete.  

Na video v stredu 12. apríla svojím videostatusom reagoval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Uviedol, že "nikto na svete nemôže ignorovať, ako ľahko tieto zvieratá zabíjajú". "Na nič nezabudneme. Neodpustíme vrahom. Za všetko bude vyvodená právna zodpovednosť,“ vyhlásil. Zdôraznil, že "porážka teroru je nevyhnutná".

V podobnom duchu sa už v utorok vyjadril vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak, ktorý síce neobjasnil, prečo tento príspevok napísal, no niektoré ukrajinské médiá naznačili, že ide o reakciu na objavenie sa videa s vraždou.

RFE/RL dodala, že aj bývalý poslanec ukrajinského parlamentu Oleg Cariov, ktorý v Ruskom okupovanom Donbase na východe Ukrajiny prešiel na stranu proruských síl, vo svojej reakcii na platforme Telegram označil odrezanie hlavy ukrajinského vojaka za zločin.

Kuleba prirovnal Rusko k Islamskému štátu 

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba prirovnal v stredu ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine k militantom z tzv. Islamského štátu. 

"Na internete sa šíri hrozné video, na ktorom ruskí vojaci stínajú hlavu ukrajinskému zajatcovi," napísal Kuleba na Twitteri. "Je absurdné, že Rusko, ktoré je horšie ako Islamský štát predsedá BR OSN," pokračoval v príspevku odkazujúc tak na aktuálne mesačné predsedníctvo Ruska v Bezpečnostnej rade OSN. "Ruských teroristov treba 'vykopnúť' z Ukrajiny aj z OSN a treba ich vziať na zodpovednosť za ich zločiny," dodal.

Kremeľ preverí pravosť videa

Kremeľ v stredu uviedol, že pravosť "hrozného" videa zachytávajúceho odrezanie hlavy živému ukrajinskému vojnovému zajatcovi je potrebné overiť. Informuje agentúry AFP. "Samozrejme, sú to hrozné zábery," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Vo svete falzifikátov, v ktorom žijeme, je potrebné overiť pravosť týchto záberov," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok