Trump prezidentskú kandidatúru za žiadnych okolností nevzdá. Druhý mandát Bidena si nevie predstaviť

ta3 ČTK
12.4.2023 10:22

Bývalý americký prezident Donald Trump v noci na stredu dal najavo, že by nevzdal snahu o znovuzvolenie ani v prípade svojho odsúdenia. V rozhovore s televíziou Fox News uviedol, že by zo súboja o Biely dom "nikdy neodstúpil". Na otázku, či bude v budúcom roku obhajovať mandát teraz 80-ročný demokrat Joe Biden, odpovedal o štyri roky mladší republikánsky politik, že si to nedokáže predstaviť.

Trump prezidentskú kandidatúru za žiadnych okolností nevzdá. Druhý mandát Bidena si nevie predstaviť
TASR/AP

Trump poskytol rozhovor prvýkrát od chvíle, kedy bol minulý týždeň ako prvý prezident či exprezident v dejinách USA predvedený na súd, aby si vypočul obžalobu. Prokuratúra v New Yorku ho viní zo sfalšovania desiatok finančných záznamov v súvislosti s platbou pre údajnú milenku na vrchole kampane roku 2016. Prezident z rokov 2017 až 2021 okrem toho čelí vyšetrovaniam kvôli pokusom zasiahnuť do schvaľovania výsledkov posledných volieb a kvôli neoprávnenému držaniu z Bieleho domu.

Moderátor Fox News Tucker Carlson sa ho v rozhovore spýtal, či z právneho hľadiska existuje niečo, čo by ho donútilo novú prezidentskú kandidatúru vzdať. "Nie, nikdy by som neodstúpil. To nie je môj štýl, neurobil by som to," odpovedal Trump.

Americké zákony mu nezakazujú uchádzať sa o funkciu hlavy štátu ani v prípade, že by si odpykával trest vo väzení. Takéto vyústenie procesu v New Yorku však podľa amerických médií nie je príliš pravdepodobné, Trumpove právne problémy však zrejme budú výrazným motívom predvolebnej kampane, pretože obžalovaný exprezident je podľa doterajších prieskumov favoritom na zisk nominácie Republikánskej strany.

Vo finálnej fáze volieb na jeseň 2024 by sa potom Trump mohol znovu stretnúť s Bidenom, ktorý ho porazil v roku 2020. Šéf Bieleho domu zatiaľ oficiálne do kampane nevstúpil, opakovane však uvádza, že sa chce o znovuzvolenie usilovať.

"Nevidím, ako by sa to mohlo stať," povedal Trump o novej Bidenovej kandidatúre. "Nejde o vek... Nemyslím si, že to dokáže," pokračoval. "Proste si neviem predstaviť, že to Biden zvládne, z fyzického a mentálneho hľadiska," dodal.

Ako podotýka agentúra AFP, už teraz je Biden najstarším prezidentom v histórii USA a na konci prípadného druhého mandátu by mal 86 rokov. Trump, republikánski zákonodarcovia aj im naklonené médiá ako Fox News často poukazujú na Bidenove slovné prešľapy a spochybňujú jeho schopnosť vykonávať prezidentskú funkciu. Lekár Bieleho domu vo februári po rutinnej prehliadke uviedol, že Biden je v kondícii pre post hlavy štátu.

V súvislosti s novým Trumpovým rozhovorom si médiá všímajú aj dynamiku medzi ním a stanicou Fox News, ktorá sa od exprezidenta po jeho odchode z Bieleho domu znateľne odklonila. V rámci istého súdneho sporu dokonca vyšlo najavo, že moderátor Carlson na začiatku roka 2021 v správe kolegovi napísal, že Trumpa "vášnivo" nenávidí. "Pri exkluzívnom interview v Trumpovom floridskom sídle Mar-a-Lago však žiadne známky akejkoľvek zášti neboli zrejmé," uviedla spravodajská spoločnosť BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok