Rusi sa nabúrali do webkamier ukrajinských kaviarní. Chcú tak tajne získať informácie o konvojoch

ta3 TASR
12.4.2023 08:06

Ruskí hackeri prenikli do súkromných bezpečnostných kamier v ukrajinských kaviarňach s cieľom tajne získavať informácie o konvojoch s humanitárnou pomocou, ktoré prechádzajú okolo. Uviedol to v utorok Rob Joyce, ktorý má v americkom Úrade pre národnú bezpečnosť (NSA) na starosti oblasť kybernetickej bezpečnosti. Informuje agentúra AFP.

efe
TASR/AP

Ruská vláda a ňou podporovaní hackeri podľa Joycea pokračujú v prenikaní do ukrajinských informačných systémov, čo je tiež súčasť ruskej invázie na Ukrajinu. Jedným z ich cieľov sú uzavreté kamerové systémy používané miestnymi úradmi a súkromnými spoločnosťami na monitorovanie okolia.

"Nabúravajú sa aj do týchto webkamier... Namiesto využívania kamier na námestiach, ktoré sú dostupné na internete, vyhľadávajú bezpečnostné kamery kaviarní a sledujú cestu, ktorú potrebujú vidieť," vysvetlil Joyce. Podľa neho môžu takto Rusi pozorovať konvoje a vlaky dovážajúce pomoc.

Rusi sa pri hackerských útokoch zameriavajú aj na amerických výrobcov zbraní a logistické a dopravné spoločnosti, aby zistili viac o dodávateľských reťazcoch zbraní Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok