Na pokrčené veci nepotrebujete žehličku: Tieto triky vyrovnajú každé oblečenie

TA3/zm
19.4.2023 08:00

Ak nemáte po ruke žehličku, dokážete si s pokrčeným oblečením poradiť aj bez nej.

Na pokrčené veci nepotrebujete žehličku: Tieto triky vyrovnajú každé oblečenie
Freepik

Sú situácie, kedy skrátka nemáme možnosť prežehliť si oblečenie, ale v pokrčenom tiež nechceme ísť medzi ľudí. Nasledujúce triky využijete napríklad na chate či dovolenke.  

Biely ocot

Ocot v domácnosti vo veľkom využívame na čistenie, ale na žehlenie? Skutočne to funguje. Zmiešajte jeden diel octu s tromi dielmi vody a nalejte do fľaše s rozprašovačom. Získate tak sprej, ktorý stačí nastriekať na oblečenie, uhladiť rukami, nechať voľne vyschnúť a veci budú ako čerstvo vyžehlené. A bez zápachu! Na rovnakom princípe funguje aj žehlička v spreji, čo je prostriedok, ktorý zoženiete v obchode, zvyčajne na internete.

Fén

Princíp žehlenia stojí na teple a to dokáže vytvoriť aj fén. Síce nemá plochu, ktorú by ste prikladali k látke, ale pomôže oblečenie zbaviť najväčším príznakov pokrčenia. Danú vec zaveste na vešiak a popri jej fénovaní vyhladzujte oblečenie rukami, aby sa látka natiahla a zbavila záhybov z pokrčenia. Pôjde to o niečo rýchlejšie, ak oblečenie vopred navlhčíte.

Kanvica, čajník, hrniec

Horúci nástroj aj plocha, ktorá sa dá prikladať k oblečeniu. Podobne ako žehlička môže fungovať kanvica, čajník alebo hrniec, v ktorom ste vopred zohriali vodu. Čo s nimi treba robiť zrejme netreba vysvetľovať. Je to stará babská rada, ktorú využijete napríklad na chate.

Vlhký uterák

Na žehlenie vám poslúži aj vlhký uterák. Veci, ktoré sú pokrčené, vystrite na posteľ. Položte na ne mokrý uterák a nechajte, aby oblečenie vsiaklo vlhkosť, čo potrvá približne desať minút. Potom uterák odstráňte, oblečenie zaveste na vešiak a rukami ponaťahujte tkaninu. Keď daná vec vyschne, bude oveľa rovnejšia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok