Spor pre symbol Veľkej lúky sa skončil. Norik zostáva na Muránskej planine, potvrdil Budaj

ta3/Soňa Búranová, PB
11.4.2023 20:46

Kone Norik muránskeho typu by sa mali sťahovať do žrebčína v Topoľčiankach. Aspoň také bolo stanovisko ministerstva pôdohospodárstva pred niekoľkými dňami. Po sviatkoch sa však všetko zmenilo. Viac povedali v Téme dňa ministri Ján Budaj a Samuel Vlčan.

tema_30.jpg
TA3

Norik zostáva doma

Budaj hovorí, že ministerstvá "až tak nemajú žiaden spor", nedohodli sa vraj kolegovia, ktorí mali spísať delimitačnú zmluvu. Ozrejmil, že po utorkových rokovaniach s ministrom pôdohospodárstva je situácia ohľadom norika úplne iná. Vlčan podľa jeho slov akceptoval, aby Norik na Veľkej lúke na Muránskej planine zostal. "Norik si musí zvyknúť na výškový rozdiel, musí sa naučiť pásť na strmých svahoch. Verím, že plemeno sa bude stále vyvíjať," uviedol.

Potvrdil, že v spolupráci s rezortom pôdohospodárstva poskytnú koňom pašu, stajne aj dotáciu, čiže "podporu, akú norik muránsky doteraz pravidelne nikdy z iného rezortu nedostával". Verí, že celý incident, ktorý nie je osobným sporom ministrov, je týmto ukončený.

V druhej časti relácie Téma dňa sme vyspovedali Józsefa Berényiho, člena predsedníctva Aliancie. Témou bolo Ani Maďari sa pred voľbami nespojili.

Vlčan informoval, že o kone sa starajú zamestnanci rezortu pôdohospodárstva. Mrzí ho, že došlo k nedorozumeniu medzi podriadenými organizáciami, ktoré sa snažili dospieť k dohode. Podarilo sa im to však až po tom, čo do toho vstúpili ministri. Ukazuje to podľa neho, že reforma národných parkov nebola pripravená do úplných detailov. Bola totiž prijatá ako poslanecká iniciatíva. 

"Pre mňa je dôležitý výsledok. Má byť efektívny, a to sa nám podarilo zabezpečiť. Zodpovednosť za chov Norika muránskeho preberá národná autorita pre chov plemenných koní, a to Národný žrebčín Topoľčianky, ktorý bude mať na Veľkej lúke vysunuté pracovisko," uviedol Vlčan s tým, že rešpektuje dohodu, ku ktorej s Budajom dospeli. Zároveň žrebčín prevezme aj chovnú stanicu v Dobšinej, pričom má momentálne trojnásobok koní, za ktoré zodpovedá. "Pre štát bude efektívnejšie zachovať do budúcnosti chov Norika muránskeho na Slovensku v pôvodnom prostredí," dodal.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok