Macron v Holandsku zopakoval výzvu na európsku suverenitu. Jeho prejav narušili demonštranti

ta3 tasr
11.4.2023 14:25

Demonštranti v utorok prerušili vystúpenie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona počas štátnej návštevy Holandska. Macron čelí vo vlasti vlne protestov a štrajkov proti dôchodkovým reformám. Na štvrtok sú naplánované nové protestné akcie.

Chcel odpovedať

"Kde je francúzska demokracia? Kedy sme ju stratili?" skandovali demonštranti v divadle Amare v Haagu, kde Macron začínal svoj prejav o európskej suverenite

Dve protestujúce ženy držali žltý transparent s nápisom "Prezident násilia a pokrytectva", zatiaľ čo ďalší demonštrant držal nad hlavou modrý transparent. "Na túto otázku môžem odpovedať, ak mi dáte trochu času," povedal Macron. Ochranka zhruba po minúte demonštrantov vyviedla von.

Macron povedal, že je "veľmi dôležité viesť sociálnu debatu" a že "môžem odpovedať na všetky vaše otázky týkajúce sa toho, o čom vo Francúzsku diskutujeme". Dodal, že ľudia, ktorí si robia, "čo chcú" proti zákonom, s ktorými nesúhlasia, "ohrozujú demokraciu". Macronom presadzovaná dôchodková reforma zahŕňa zvýšenie veku odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov.

Francúzsky prezident s manželkou Brigitte pricestoval na dvojdňovú štátnu návštevu Holandska. V Amsterdame ich privítal holandský kráľ Viliam-Alexander s kráľovnou Máximou. Ide o prvú štátnu návštevu francúzskeho prezidenta v Holandsku za uplynulých 23 rokov. Macron sa v utorok večer zúčastní na slávnostnej večeri v Kráľovskom paláci v Amsterdame. Na stredu sú naplánované spoločné konzultácie holandskej a francúzskej vlády.

Formovanie vlastného osudu

Macron zopakoval svoju výzvu na väčšiu "európsku suverenitu". Smerovanie k nej podľa neho urýchlila pandémia covidu aj vojna na Ukrajine, informuje TASR na základe správy DPA. "Pandémia a vojna nás práve dostali do situácie, keď sme zistili, že musíme znížiť naše závislosti, ak chceme zachovať európsku identitu," povedal Macron v Haagu. Témou prejavu bola jeho vízia budúcnosti a suverenity Európy.

"Znamená to, že musíme byť schopní vybrať si svojich partnerov a formovať vlastný osud, a nie byť takpovediac len svedkami dramatického vývoja tohto sveta," priblížil francúzsky líder. Možno to podľa neho dosiahnuť spoluprácou v duchu otvorenosti a partnerstva.

Macron vystúpil s prejavom v čase, keď čelí kritike za vyjadrenie z uplynulých dní, že Európa nesmie "nasledovať" Spojené štáty ani Čínu v otázke Taiwanu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok