Drogovali už naši predkovia. Vedci odhalili z chumáčov vlasov aké látky brali

ta3 čtk
12.4.2023 06:00

Ľudia v dobe bronzovej dlhodobo a sústavne konzumovali drogy. K tomuto záveru došla skupina španielskych vedcov, ktorá analyzovala zvyšky vlasov z pohrebiska na ostrove Menorca.

Drogovali už naši predkovia. Vedci odhalili z chumáčov vlasov aké látky brali
Profimedia

Podľa výskumníkov, ktorých prácu zverejnila revue Scientific Reports, ide o prvý priamy dôkaz používania drog v Európe v tak dávnej dobe. Pohrebisko v lokalite Es Càrritx s pozostatkami zhruba 210 ľudí našli náhodou speleológovia v roku 1995, píše denník El País. V jaskyniach na Menorke potom archeológovia objavili aj vázy, kde zostali zachované zvyšky vlasov zhruba desiatky ľudí. Do váz boli zrejme uložené počas pohrebného rituálu na konci doby bronzovej.

Zrejme patrili šamanom

Dnešné technológie umožnili vedcom z univerzít v Barcelone a Valladolide podrobiť nájdené vlasy testom, ktoré odhaľujú spotrebu drog. Skúšky potom ukázali prítomnosť troch omamných látok - atropínu, skopolamínu a efedrínu. Atropín a skopolamín patria do kategórie alkaloidov, ktorých konzumácia môže spôsobovať napríklad halucinácie. "Koncentrácia (drog), ktorú sme našli po celej dĺžke vlasov, ukazuje, že išlo o dlhodobú a sústavnú spotrebu," uviedla bádateľka Elisa Guerraová z univerzity vo Valladolide.

Vedci podľa Guerraovej mali zatiaľ iba nepriame dôkazy o konzumácii psychotropných látok v dobe bronzovej v Európe. Išlo napríklad o zvyšky týchto látok v nádobách. "Je to prvý priamy dôkaz nájdený na ľuďoch v Európe," dodala.

Vedci sa tiež snažili pochopiť, komu vlasy patrili. Len u malej časti z 210 pochovaných ľudí boli uchované po smrti aj vlasy. To by napovedalo, že išlo o špecifickú skupinu. Podľa vedcov nič nenasvedčuje tomu, že v čase, keď bolo pohrebisko aktívne, by sa spoločnosť delila do tried či majetkových vrstiev. Nálezy niektorých artefaktov, napríklad sošiek so zvieracou i ľudskou podobou, nasvedčujú tomu, že v týchto spoločnostiach existovali špecialisti na náboženské rituály. 

Podľa autorov štúdie tak vlasy patrili pravdepodobne šamanom, ktorí sa vyznali v manipulácii s látkami, ktoré môžu byť aj prudko jedovaté. "Boli to osoby, ktoré sa venovali liečiteľstvu, starali sa o neduhy tela i duše," povedal archeológ z univerzity v Barcelone Jordi Tresserras.

Experti poukazujú na to, že nálezy dôkazov o používaní drog v dávnych dobách v Európe sú relatívne vzácne. Naopak, dobre zdokumentovaná je konzumácia omamných látok u niektorých predkolumbovských civilizácií, napríklad u Aztékov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok