V americkej banke sa strieľalo. Zahynulo šesť ľudí vrátane páchateľa, ktorý útok vysielal naživo

ta3 čtk
10.4.2023 16:54

Na päť stúpol počet obetí pondelňajšej streľby v banke v americkom meste Louisville, ktorú rozpútal jej zamestnanec, kým ho polícia zastrelila. Počet obetí stúpol zo štyroch na päť po tom, čo zraneniam podľahla 57-ročná žena, oznámili tlačové agentúry.

Medzi ôsmimi zranenými je aj policajný nováčik, ktorý pred dvoma týždňami zložil prísahu. "Policajt bol zasiahnutý do hlavy a po operácii mozgu jeho stav zostáva kritický," uviedla podľa médií polícia. V kritickom stave je podľa nemocnice ešte jeden zranený. Paľbu začal zamestnanec banky, ktorý dianie prenášal naživo na Instagram, uviedla polícia. Obete boli vo veku od 40 po 64 rokov. Polícia bola na mieste počas troch minút a útočníka v prestrelke zastrelila.

Zranenie utrpelo osem, vrátane dvoch policajtov. Do hlavy bol zasiahnutý dvadsaťšesťročný Nickolas Wilt. Policajný zbor mesta uviedol, že Wilt bežal k miestu streľby, aby zachránil životy ďalších ľudí. Mestský radný Anthony Piagentini povedal denníku Courier-Journal, že Wilt absolvoval na konci marca policajnú akadémiu, kam bol prijatý aj jeho brat. Starosta Louisville Craig Greenberg, ktorý sám vlani vyviazol z útoku strelnou zbraňou, označil streľbu v banke za "zlý akt cieleného násilia".

V banke pracoval rok

Dvaja preživší povedali televízii WHAS-TV, že výstrely najprv zazneli v konferenčnej miestnosti na prízemí, kde sa zhromaždili zamestnanci. "Ktosi vedľa mňa bol zastrelený, postriekala ma krv," povedal jeden muž a ukázal na košeli. V budove Old National Bank v centre Louisville strieľal podľa polície dvadsaťpäťročný Connor Sturgeon, ktorý v banke začal na plný úväzok pracovať minulý rok. Sturgeon podľa polície použil poloautomatickú pušku a streľbu vysielal naživo na internete. Spoločnosť Meta, ktorej patrí Instagram, uviedla, že rýchlo odstránila "priamy prenos tohto tragického incidentu".

Streľba číslo 146

Streľba v banke v Kentucky nasledovala len dva týždne po útoku na kresťanskú školu v Nashville v štáte Tennessee, v ktorej bývalý žiak zabil šesť ľudí vrátane troch detí. V USA podľa databázy Gun Violence Archive v posledných rokoch pripadá na každý deň viac ako jeden prípad streľby so štyrmi a viac zranenými či mŕtvymi okrem strelca. Streľba v banke mala tento rok poradové číslo 146.

Polícia v Louisville v pondelok ráno zasahovala aj pri druhej streľbe, ktorá sa odohrala približne tri kilomety od Old National Bank a pri ktorej bol najmenej jeden človek zabitý a jeden zranený. Oba prípady podľa polície spolu nesúvisia. Hromadné streľby v USA tradične oživujú debatu o sprísnení zákonov o držaní a dostupnosti strelných zbraní. Zástancom reforiem, ktoré by možnosť držať zbraň obmedzili, je aj prezident Joe Biden z Demokratickej strany. "Koľko Američanov musí ešte zomrieť, než začnú republikáni v Kongrese konať a chrániť americké komunity?" uviedol prezident vo vyhlásení.

Biden a demokrati sa dlhodobo zasadzujú za prijatie prísnejších zákonov ohľadom držania zbraní. Tieto snahy ale čelia tvrdému odporu väčšiny republikánskych zákonodarcov, ktorí často zastupujú voličov podporujúcich právo na zbrane. Kentucky je jedným z 26 amerických štátov, ktoré umožňujú väčšine dospelých starších ako 21 rokov nakupovať a nosiť strelnú zbraň bez povolenia, dodal server BBC News.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok