Lukašenko sa stretol so Šojguom. Chce od Ruska bezpečnostnú záruku, Putin súhlasil

ta3 čtk
10.4.2023 13:27

Bieloruský vodca Alexander Lukašenko po stretnutí s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom v Minsku povedal, že požiadal Moskvu o bezpečnostné záruky pre prípad napadnutia Bieloruska. Ruský prezident Vladimir Putin s takými garanciami podľa neho súhlasil, informovala agentúra Belta.

Lukašenko sa stretol so Šojguom. Chce od Ruska bezpečnostnú záruku, Putin súhlasil
Twitter/KyivPost

Lukašenko podľa štátnej agentúry uviedol, že o tejto záležitosti už predtým rokoval s Putinom. Ten podľa Lukašenka vyslovil súhlas s tým, že takéto bezpečnostné záruky sú nevyhnutné a treba ich formalizovať.

"Všeobecne to na rokovaní (s Putinom) vyznelo tak, že v prípade agresie proti Bielorusku bude Ruská federácia brániť Bielorusko ako svoje vlastné územie. To je to, čo potrebujeme," povedal Lukašenko.

Bielorusko je najbližším spojencom Ruska, ktoré už viac ako 13 mesiacov vedie vojnu proti Ukrajine. Svojich vojakov do bojov síce Minsk nevyslal, ale ruské jednotky z jeho územia viedli útok na sever Ukrajiny vrátane ofenzívy na Kyjev. Aj teraz sa na území Bieloruska nachádza kontingent ruských síl.

Do bojov na strane Ruska sa Bielorusko chce zapojiť iba v prípade, že Ukrajina napadne Bielorusko, povedal vo februári Lukašenko. Bieloruské ministerstvo obrany vtedy uviedlo, že pri hraniciach s Bieloruskom sa sústredí významné zoskupenie ukrajinskej armády.

Koncom marca Putin oznámil, že Rusko k 1. júlu rozmiestni na žiadosť Minsku v Bielorusku taktické jadrové zbrane. Lukašenko neskôr vysvetlil, že Bielorusko súhlasilo s týmto krokom kvôli tlaku, ktorým podľa neho chce Západ docieliť zmeny politického a geopolitického smerovania jeho krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok