Preorganizujte chladničku, potraviny vydržia dlhšie čerstvé: Viete, čo kam patrí?

TA3/zm
17.4.2023 16:00

V chladničke vydržia potraviny dlhšie čerstvé, to je fakt. Ale nie je jedno, čo kam umiestnite. Záleží na tom, ktorú poličku si na čo vyberiete.

Preorganizujte chladničku, potraviny vydržia dlhšie čerstvé: Viete, čo kam patrí?
Freepik

Bežne je v chladničke okolo 0 až 8 stupňov, čo zaručuje dlhšiu čerstvosť potravín. Ešte dlhšiu však dosiahnete tým, že konkrétne potraviny umiestnite do správnej výšky v jednotlivých poličkách.

Na poličke záleží

Najvyššia teplota v chladničke je vždy v hornej poličke a vo dvierkach. Naopak, najnižšia teplota je v spodných zásuvkách, ktoré sa označujú aj ako nulová zóna. Táto informácia však nestačí na to, aby ste potraviny v chladničke usporiadali správne. Takže, kam so zeleninou alebo kde umiestniť mäso či syry?

Najvyššie poličky

Nie je náhoda, že sa vo väčšine chladničiek v hornej časti nachádza špeciálna mriežka na nápoje. Keďže je v tomto mieste zvyčajne teplota okolo 8 stupňov, je to ideálne miesto na chladenie vína či iných nápojov. Čo sa týka klasickej poličky, na vrch chladničky by ste mali umiestniť hotové jedlá, kde okrem uvareného obeda či večere patria aj nátierky alebo paštéty.

Stredná časť chladničky

Stredné poličky sa chladia približne na 3 až 5 stupňov, čo je ideálna teplota pre mliečne výrobky. Sem teda umiestnite syry, jogurty, ale aj maslo alebo vajíčka. A pokojne aj šunku a salámu, hoci mäso všeobecne patrí na inú poličku.

Spodné poličky a zásuvky

S teplotou okolo nuly, ktorá zodpovedá najspodnejšej časti chladničky, si rozumie mäso a ryby. Tie ukladajte do dolných poličiek a zásuvky ponechajte na zeleninu. Síce je v nich rovnaká teplota, ale boxy slúžia na to, aby zelenina nenapáchla od ostatných potravín. A ak jednotlivé druhy uzavriete ešte do samostatných nádob, nebudú strácať prirodzenú vlhkosť, takže opäť predĺžite ich spotrebu.

Dvere chladničky

Ostávajú ešte poličky, ktoré sú na dvierkach chladničky. Tu sa teplota pohybuje okolo 8, ale niekedy aj 10 stupňov, keďže sa chladnička neustále otvára. Je to vhodné miesto pre trvácne potraviny, ako sú kečup, horčica, ale aj džúsy, mlieko alebo iné, už otvorené nápoje.    

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok