Rusko prešlo v Bachmute k taktike spálenej zeme, tvrdí ukrajinský generál Syrskyj

ta3 ČTK
10.4.2023 10:12

Ruské sily prešli v boji o ukrajinské mesto Bachmut k taktike spálenej zeme, ktorú predtým uplatňovali v Sýrii. Ukrajinské pozície ničia intenzívnym bombardovaním, uviedol veliteľ ukrajinských pozemných vojsk Oleksandr Syrskyj. Situácia je vo východoukrajinskom meste obliehanom niekoľko mesiacov podľa neho obtiažna, ale stále pod kontrolou.

"Nepriateľ prešiel na takzvanú 'sýrsku' taktiku spálenej zeme. Ničia budovy a pozície leteckými údermi a delostreleckou paľbou," uviedol Syrskyj na mediálnej platforme ukrajinskej vlády Military Media Center. "Obrana Bachmutu pokračuje. Situácia je ťažká, ale pod kontrolou," dodal.

Rusko podľa neho bolo nútené do bojov v centre Bachmutu nasadiť špeciálne jednotky a výsadkárov, boje opísal ako urputné na oboch stranách. Sýrskyj tiež uviedol, že v nedeľu navštívil frontové línie pri Bachmute a s tamojšími ukrajinskými veliteľmi rokoval o ďalšom postupe a problémoch, ktoré treba bezodkladne riešiť.

O Bachmut zvádzajú ukrajinskí obrancovia a ruské invázne sily ťažké boje už pol roka. V uplynulých týždňoch sa Rusi mesto pokúšali obkľúčiť, ukrajinským jednotkám sa však naďalej darí brániť zásobovacie trasy vedúce do mesta. V posledných dňoch sa ruské úsilie sústredí na dobytie centra Bachmutu. Ukrajinskí obrancovia z neho boli nútení ustúpiť smerom do štvrtí na západe mesta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok