Čína tiež vie, že na Ukrajine nenastal čas na rokovanie, povedal Macron

ta3 čtk
9.4.2023 19:30

Čína si uvedomuje, že v konflikte na Ukrajine nenastal čas pre diplomatické rokovania. V rozhovore, ktorý dnes zverejnil ekonomický denník Les Echos, to povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý tento týždeň rokoval v Pekingu s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

ROZHOVOR:
TASR/Pavol Zachar

"Myslím si, že Čína došla k rovnakému záveru ako my, a síce, že dnes je čas zbraní," povedal denníku o konflikte na Ukrajine francúzsky prezident. "Nie je čas rokovania, hoci sa pripravujú a je potrebné vytýčiť k nim trasu," dodal Macron. Podľa neho je cieľom dialógu s Pekingom posilniť zhodu v niektorých oblastiach, napríklad v dodržiavaní Charty OSN a práv detí, vo vôli dosiahnuť dlhodobý mier či odmietnutie použitia jadrových zbraní na Ukrajine. "Je to teraz na Číne, aby vyvodila dôsledky zo skutočnosti, že (ruský) prezident (Vladimír) Putin rozmiestnil jadrové zbrane v Bielorusku len pár dní po tom, čo sa zaviazal, že to neurobí," uviedol Macron.

Macron a šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo štvrtok v Pekingu rokovali s čínskym prezidentom. Podľa skorších informácií Macron pri schôdzke vyjadril presvedčenie, že Čína dokáže Rusko "priviesť k rozumu" ohľadom vojny na Ukrajine a prinúti zainteresované strany zasadnúť k rokovaciemu stolu. S čínskym prezidentom sa tiež zhodli, že jadrové zbrane musia zostať mimo konfliktu na Ukrajine, uviedol Macron po rokovaní v Pekingu.

Macron znovu vyzval európske štáty na posilnenie "strategickej autonómie" kontinentu v obrane, v prístupe k moderným technológiám či v energetike, aby Európa v týchto oblastiach nezávisela na USA či Číne. Ide o Macronovu dlhodobú tému. "Nechceme byť závislí od ostatných v kritických oblastiach," uviedol francúzsky prezident, podľa ktorého si európske štáty túto potrebu čoraz viac uvedomujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok