Vo francúzskych Alpách spadla lavína. Vyžiadala si šesť obetí

ta3 čtk
10.4.2023 10:53

Nedeľný zosuv lavíny v Hornom Savojsku vo francúzskych Alpách si vyžiadal šesť obetí. Piatu obeť našli horskí záchranári v nedeľu neskoro večer, šiestu v pondelok dopoludnia, informovala agentúra AFP. Podľa nej ide o jedno z najhorších lavínových nešťastí vo francúzskych Alpách za posledné roky.

Chamonix Mont Blanc hory alpy sneh horolezci ilu 1140px (TASR)
TASR (ilustračné foto)

Piatou obeťou zosuvu lavíny na ľadovci v masíve Mont Blanc pri obci Contamines-Montjoie blízko talianskych hraníc je tridsaťdeväťročná žena. Šiestou obeťou je pravdepodobne partner tejto ženy, uviedla v pondelok miestna štátna zástupkyňa Karline Bouissetová.

Už v nedeľu našla záchranná služba krátko po zosuve lavíny štyroch mŕtvych. Dvaja z nich boli miestni horskí vodcovia. Osem ľudí vyviazlo z nešťastia bez zranení a jeden človek bol hospitalizovaný. Podľa vyšetrovateľov prekvapil zosuv lavíny tri skupiny lyžiarov. Podľa francúzskych médií bolo obetiam medzi 20 a 40 rokmi a pochádzali z rôznych francúzskych miest.

V oblasti nepanovali mimoriadne poveternostné podmienky a lavínová hrozba bola na druhom najnižšom stupni. Úrady ale upozorňujú, že v posledných dňoch sa výrazne oteplilo a zdvihol sa silnejší vietor, čo mohlo prispieť k zosuvu masy snehu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok