Tisíce židov sa modlia pri Múre nárekov. Izraelská polícia sa mešite na Chrámovej hore vyhýba

ta3 čtk
9.4.2023 13:11

Ranné ramadánové modlitby v jeruzalemskej mešite Al-Aksá sa v nedeľu po dňoch zvýšeného napätia skončili pokojne. Pri priľahlom Múre nárekov sa medzitým dopoludnia zhromaždili tisíce židov pri príležitosti pesachového požehnania. Informuje o tom agentúra Reuters.

Napätie rastie

Malé skupinky židovských veriacich v sprievode polície prešli okolo mešity Al-Aksá, zatiaľ čo mnoho ďalších sa zhromaždilo pod ňou pri Múre nárekov. Izraelská polícia sa v nedeľu rozhodla nevstúpiť do komplexu mešity. Práve tá sa stala minulý týždeň dejiskom incidentu, ktorý odštartoval sled cezhraničných ozbrojených útokov. Na Chrámovú horu vpúšťajú skupiny židovských veriacich, ktorí sem prichádzajú počas obdobia medzi sviatkami pesach a sukkot.

Komplex na náhornej plošine jeruzalemského Starého Mesta, ktorému moslimovia hovoria Haram aš-Šaríf (Vznešená svätyňa) a židia Chrámová hora, je najcitlivejším miestom izraelsko-palestínskeho konfliktu. Časť západnej steny Chrámovej hory tvorí Múr nárekov, ktorý je pozostatkom biblického druhého židovského chrámu zničeného Rimanmi pred takmer 2000 rokmi. Na vrchole hory stojí Skalný dóm a mešita Al-Aksá.

Areál mešity Al-Aksá, ktorý je posvätný pre moslimov i židov, sa stal kľúčovým dejiskom bezpečnostnej krízy, ktorá vypukla minulý týždeň, keď izraelskí policajti vtrhli do mešity, aby vyviedli mladíkov, ktorí sa tam podľa polície zabarikádovali a boli ozbrojení kameňmi a zábavnou pyrotechnikou.

Zábery zo zásahu, na ktorých je vidieť, ako polícia bije prítomných, vyvolali ostrú reakciu v celom arabskom svete. Nasledovali raketové útoky palestínskych frakcií na Izrael, na ktoré izraelská armáda odpovedala protiútoky na Gazu a južný Libanon.

Čo sa tam deje?

V noci na nedeľu bolo na Golanskej výšine kontrolovanej Izraelom odpálených zo Sýrie najmenej šesť rakiet. Izraelské lietadlá v reakcii zasiahli sýrske vojenské ciele. Ani jedna strana nehlási obete.

Ramadánová modlitba v mešite Al-Aksá v sobotu večer skončila pokojne napriek obavám, že tu opäť vypuknú násilnosti.

V piatok zahynuli dve izraelské sestry z osady na okupovanom Západnom brehu Jordánu pri útoku pripisovanom palestínskym ozbrojencom. Neskôr v ten istý deň pri ďalšom útoku v Tel Avive zahynul taliansky turista a ďalších sedem ľudí bolo zranených. Pohreb sestier, ktoré mali okrem izraelského aj britské občianstvo, sa uskutoční počas nedele.

Silné napätie v Izraeli a na palestínskych územiach panuje v obzvlášť citlivej dobe, pretože sa moslimský pôstny mesiac ramadán tento rok prekrýva so židovským sviatkom pesach.

Strety medzi políciou a veriacimi na Chrámovej hore predvlani v máji prispeli k vojne Hamasu a Izraela v palestínskom Pásme Gazy. Očakáva sa, že izraelská vláda rovnako ako v posledných rokoch zakáže vstup do komplexu nemoslimom počas posledných desiatich dní ramadánu, ktorý by mal skončiť 20. alebo 21. apríla. Krajne pravicový minister národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir ale vyzval, aby zákaz tento rok nebol zavedený.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok