Pápež udelil veľkonočné požehnanie Urbi et orbi. Vyzval nielen na pomoc Ukrajincom

ta3 čtk
9.4.2023 12:48

Pápež František pri tradičnom veľkonočnom posolstve Urbi et orbi (Mestu a svetu) vyjadril znepokojenie nad konfliktami v Izraeli a v Palestíne. Zároveň prosil Boha, aby ukázal Ukrajine cestu k mieru a osvietil ruský národ. V zhruba desaťminútovom príhovore sa František zmienil aj o mnohých ďalších medzinárodných krízach, napríklad o občianskej vojne v Sýrii, o zemetrasení, ktoré vo februári zasiahlo Turecko a Sýriu či o bezpečnostnej a humanitárnej situácii v Latinskej Amerike, v Ázii a v Afrike.

Znepokojujú ho útoky

"Vyjadrujem hlboké znepokojenie nad útokmi, ktoré sa v posledných dňoch odohrali (v Jeruzaleme) a ktoré ohrozujú atmosféru vzájomnej dôvery a rešpektu, ktoré sú potrebné na obnovu dialógu medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi," povedal pápež. Zdôraznil, že si želá, aby mier zavládol v Jeruzaleme a v celej Svätej zemi. Svätá zem je termín používaný pre Izrael a historickú Palestínu, teda pre oblasť s veľkým náboženským významom pre tri svetové monoteistické náboženstvá (judaizmus, kresťanstvo a islam).

Pápež sa vo svojom prejave venoval aj vojne na Ukrajine, kam vlani vo februári vyslalo svoju armádu Rusko. František prosil Boha, aby pomohol "milovanému ukrajinskému ľudu v ceste k mieru" a aby osvietil "veľkonočným svetlom ruský ľud". Medzinárodné spoločenstvo potom vyzval, aby sa snažilo ukončiť vojnu na Ukrajine aj konflikty v ďalších krajinách.

Pápež sa zmienil aj o mnohých ďalších medzinárodných krízach - od občianskej vojny v Sýrii a v Jemene, cez ničivé zemetrasenie v Turecku a v Sýrii až po nepokojnú situáciu na Haiti, v Barme, Tunisku či Kongu.

Vyzval na budovanie dôvery

Svoje posolstvo pápež František zahájil obvyklými slovami, "drahé sestry a drahí bratia, Ježiš Kristus vstal z mŕtvych". Veriacich a národy vyzval, aby začali medzi sebou budovať väčšiu dôveru. "Ponáhľajme sa s prekonaním hraníc a rozporov," povedal pápež, ktorý vyzval na pomoc utečencom.

Na Svätopeterskom námestí sa pred poludním zúčastnilo omše asi 45-tisíc ľudí, uviedla vatikánska polícia. Pápežovo posolstvo si na námestí a v okolitých uliciach vypočulo 100-tisíc ľudí, dodal vatikánsky rozhlas. Námestie malo tento rok bohatú kvetinovú výzdobu so zhruba 15 000 tulipánmi dovezenými z Holandska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok