NHL: Boston vyrovnal rekord, historickú noc okorenili méty McDavida i Crosbyho

ta3 tasr
9.4.2023 08:32

Hokejisti Bostonu vyrovnali rekord v počte víťazstiev v základnej časti NHL. V noci na nedeľu si poradili s New Jersey 2:1 a zaznamenali už 62. triumf v prebiehajúcej sezóne. Connor McDavid prispel dvoma gólmi a asistenciou k triumfu Edmontonu na ľade San Jose 6:1 a ako prvý hráč po 27 rokoch pokoril hranicu 150 bodov v jednom ročníku.

NHL: Boston vyrovnal rekord, historickú noc okorenili méty McDavida i Crosbyho
TASR/AP

Sidney Crosby z Pittsburghu sa dostal na métu 1500 bodov v profiligovej kariére, keď dal dva góly a pridal asistenciu v súboji s Detroitom (5:1). Prvýkrát v histórii NHL sa hralo v jeden deň 16 zápasov, v hre bolo všetkých 32 tímov. Z kvarteta Slovákov nebodoval ani jeden.

Boston víťazstvom číslo 62 zopakoval zápisy Detroitu (1995/96) a Tampy Bay (2018/19) a ešte má tri zápasy na to, aby stanovil nový rekord súťaže. Do konca základnej časti ešte odohrá stretnutia proti Philadelphii, Washingtonu a Montrealu. Bruins majú na konte 129 bodov so šancou prekonať aj rekordných 132 bodov Montrealu z ročníka 1976/77, keď sa ešte hrala 80-zápasová sezóna a tímy nemohli zbierať extra body v predĺžení alebo nájazdoch. Boston si už dávnejšie zabezpečil Prezidentskú trofej pre víťaza základnej časti. O výhre nad New Jersey rozhodol dvoma gólmi v úvodnej päťminútovke český útočník Pavel Zacha. Boston vyhral piaty zápas za sebou. Pri jedinom góle hostí asistoval Jack Hughes a ziskom 96 bodov v sezóne vyrovnal klubový rekord Patrika Eliáša. Jeho slovenský spoluhráč Tomáš Tatar odohral 14:18 min, mal tri strely a štyri hity. 

Dôležité víťazstvo

McDavid z Edmontonu potvrdil tromi bodmi proti San Jose pozíciu jasného lídra kanadského bodovania, keď má na konte celkovo už 151 bodov (64+87). Naposledy sa cez hranicu 150 bodov dostal v základnej časti NHL Mario Lemieux (161 bodov v ročníku 1995/96). McDavid je iba šiesty hráč histórie, ktorému sa tento zápis podaril, pred ním to dokázali Wayne Gretzky (9x), Lemieux (4x), Phil Esposito, Steve Yzerman a Bernie Nichols. Edmonton vyhral siedmy zápas za sebou a stále bojuje o prvenstvo v Pacifickej divízii.

Pittsburgh aj vďaka trom bodom Crosbyho dosiahol v Detroite dôležité víťazstvo v boji o voľnú kartu do play off vo Východnej konferencii, kde zaostáva o bod za Floridou i New Yorkom Islanders. Crosby sa stal 15. hráčom v histórii ligy s 1500 bodmi, na konte má spolu 550 gólov a 950 asistencií. Míľnik dosiahol ako šiesty najrýchlejší, potreboval na to 1188 zápasov.

Washington v zostave s Martinom Fehérvárym podľahol doma Floride 2:4. Slovenský obranca bol s minutážou 26:19 najvyťaženejší hráč svojho tímu a je to jeho osobné maximum v zámorskej kariére - zaznamenal dva mínusové body, jednu strelu, štyri hity, tri zblokované strely súpera a odsedel si dve minúty na trestnej lavici. Matthew Tkachuk rozhodol zápas minútu pred koncom svojim 40. gólom v sezóne a v dueli mal aj dve asistencie, hostia potom pridali ešte jeden zásah do prázdnej bránky. 

Černák s dvoma mínuskami

Tampa Bay s obrancom Erikom Černákom prehrala na ľade Ottawy 4:7. Černák strávil na ľade 18:38 min, mal dve mínusky, dve trestné minúty a tri bodyčeky. Ruský krídelník Jegor Sokolov dal za Ottawu svoj prvý gól v NHL, v drese Tampy si po tri body pripísali Victor Hedman (1+2) a Steven Stamkos (0+3).

Arizona v zostave s Milošom Kelemenom prerušila deväťzápasovú sériu prehier, keď si doma poradila s Anaheimom 5:4 po predĺžení. Minútu pred jeho koncom rozhodol Barrett Hayton. Kelemen odohral 9:05 min s mínusovým bodom, dvoma strelami, štyrmi hitmi a dvoma trestnými minútami. Obranca Anaheimu Cam Fowler strávil na ľade až 38:55 min a stanovil rekord v základnej časti súťaže, odkedy v NHL merajú odohratý čas (1997/98). Anaheim prehral desiatykrát v sérii.

V dôležitom vzájomnom súboji o postup do play off v Západnej konferencii vyhral Winnipeg nad Nashvillom 2:0 a má pred ním už trojbodový náskok. Čisté konto s 28 zákrokmi zaznamenal Connor Hellebuyck, svoj 40. gól v sezóne strelil Mark Scheifele.
     
NHL - výsledky:

Buffalo - Carolina 4:3

Detroit - Pittsburgh 1:5

Dallas - Vegas 2:1 pp a sn

San Jose - Edmonton 1:6

Arizona - Anaheim 5:4 pp

Columbus - NY Rangers 0:4

Ottawa - Tampa Bay 7:4

Toronto - Montreal 7:1

Washington - Florida 2:4

Winnipeg - Nashville 2:0

NY Islanders - Philadelphia 4:0

Boston - New Jersey 2:1

Minnesota - St. Louis 5:3

Seattle - Chicago 7:3

Vancouver - Calgary 2:2 v predĺžení

Los Angeles - Colorado 3:4 v 3. tretine

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok