Desiatky tisíc Izraelčanov opäť protestovali proti reforme súdnictva

ta3 čtk
8.4.2023 22:27

Desiatky tisíc Izraelčanov v Tel Avive opäť protestovali proti reforme súdnictva presadzovanej vládou premiéra Benjamina Netanjahua. Demonštranti vyšli do ulíc aj napriek zvýšeným obavám o bezpečnosť vzhľadom na dve útoky, ktoré sa v krajine odohrali tento piatok, napísala agentúra Reuters. Nová séria protestov prichádza v čase, keď Izrael čelí zvýšenému napätiu na niekoľkých frontoch. Demonštrácie neutíchli ani potom, čo Netanjahu rozhodol, že reformu odloží.

V Izraeli panuje v posledných dňoch veľmi napätá atmosféra, pretože izraelská polícia tento týždeň vykonala razie v jeruzalemskej mešite Al-Aksá. Po nich nasledovali raketové útoky na Izrael z Pásma Gazy a tiež z Libanonu, na ktoré armáda odpovedala náletmi.

Aj dnes večer sa očakávalo, že sa v okolí mešity Al-Aksá zhromaždia k večerným modlitbám desiatky tisíc veriacich a panovali obavy z opakovania nočných stretov s izraelskou políciou.

V piatok sa pritom v Izraeli odohrali dva útoky, najprv páchateľ či páchatelia zastrelili dve izraelské sestry na okupovanom Západnom brehu Jordánu a zranili ich matku. O niekoľko hodín neskôr útočník, ktorým bol podľa bezpečnostných zdrojov izraelský Arab, našiel autom do chodcov na obľúbenej ceste pre peších aj cyklistov v Tel Avive. O život prišiel taliansky turista, niekoľko ďalších ľudí utrpelo zranenie.

V centre Tel Avivu demonštranti dnes opäť mávali izraelskými vlajkami, ktoré sa stali charakteristickým znakom protestov trvajúcich už viac ako tri mesiace. Podľa demonštrantov reforma súdnictva oslabí izraelskú demokraciu. Protest začal modlitbou za obete piatkových útokov, demonštranti však uvádzajú, že ich obavy o bezpečnosť neodradia. "Bezpečnosť je jedna vec, reforma je ale vec druhá," uviedol 26-ročný študent Amitaj Ginsberg. "Budeme sem stále chodiť a hovoriť nahlas a jasne že túto reformu nenecháme prejsť" dodal.

Reforma, ktorá by vládnej koalícii poskytla kontrolu nad vymenovaním sudcov najvyššieho súdu a umožnila prehlasovať súdne rozhodnutie jednoduchou parlamentnou väčšinou, vyvoláva v Izraeli masové protesty už od januára. Kritici považujú snahu vlády za ohrozenie nezávislosti súdu a pokus o právny prevrat. Zástancovia tvrdia, že sa usiluje o menej elitárskych a intervenčných sudcov.

Izraelský premiér minulý týždeň rozhodol, že prerokúvanie reformy zatiaľ odloží, aby umožnil rokovania o kompromise s opozičnými stranami. Rozhodnutie prijal po rozsiahlych domácich nepokojoch a vyjadrení nesúhlasu z Washingtonu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok