Stovky ľudí vrátane Prigožina sa zúčastnili na pohrebe zabitého ruského blogera

ta3 čtk
8.4.2023 16:40

Stovky ľudí vrátane šéfa žoldnierskej Wagnerovej skupiny sa v sobotu v Moskve zúčastnili na pohrebe prominentného vojenského blogera Vladlena Tatarského, ktorý zomrel minulý týždeň pri bombovom útoku v Petrohrade. Informovala o tom agentúra AFP.

Na smútočný obrad dohliadalo množstvo policajtov, ktorí starostlivo kontrolovali vstup na Trojekurovský cintorín v západnej časti ruskej metropoly. Mnoho účastníkov malo na oblečení písmená Z či V, teda znaky podpory ruskej invázii na Ukrajine.

Bloger Tatarskij, vlastným menom Maxim Fomin, zahynul pri explózii v kaviarni počas takzvaného vlasteneckého večera. Ruské úrady následne zadržali podozrivú ženu a uviedli, že čin naplánovali ukrajinské rozviedky v súčinnosti so spolupracovníkmi väzneného ruského opozičného predstaviteľa Alexeja Navalného. Kyjev aj spolupracovníci Navalného to odmietli. Ruský prezident Vladimír Putin udelil Tatárskemu posmrtne Rád za statočnosť.

Na svojom profile na sieti Telegram mal Tatarskij 560 000 sledujúcich a bol podporovateľom ruskej invázie na Ukrajinu. Mal tiež väzby na žoldniersku Wagnerovu skupinu.

"Chcel Vladlenovi Tatárskemu poďakovať v mene svojom aj v mene bojovníkov Súkromnej vojenskej spoločnosti Wagner. Vladlen Tatársky urobil veľa pre to, aby sme mohli ísť za víťazstvom a ničiť nepriateľa," uviedol na Telegrame šéf žoldnierskej skupiny Jevgenij Prigožin. "Jeho hlas bude žiť navždy a hovoriť len pravdu," dodal. Podľa agentúry RIA Novosti poslali smútočný veniec na hrob Tatárskeho aj ruskí propagandistickí moderátori Dmitrij Kiseljov a Margarita Simoňjanová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok