Proruské velenie Krymu hlási zostrelenie ukrajinskej rakety. Trosky dopadli do obývanej oblasti

ta3 čtk
8.4.2023 11:43

Nad prístavom Feodosija na Ruskom anektovanom ukrajinskom polostrove Krym bola zostrelená raketa vypálená z Ukrajiny, uviedol šéf Moskvou dosadenej správy Sergej Aksjonov. Ukrajinské médiá píšu o dvojici silných výbuchov.

Proruské velenie Krymu hlási zostrelenie ukrajinskej rakety. Trosky dopadli do obývanej oblasti
Twitter/OSINT (Uri)

"Nad Feodosijou bola zostrelená raketa odpálená z Ukrajiny," napísal bez bližších podrobností na Telegrame Aksjonov.

Jeho poradca Oleg Krjučkov krátko predtým uviedol, že podľa predbežných informácií pri meste pracovala protivzdušná obrana. Trosky ukrajinskej rakety zostrelenej systémom protivzdušnej obrany podľa neho dopadli do obývanej oblasti, škody ani obete na životoch však nespôsobili. 

Podľa serveru RBK-Ukrajina, ktorý sa odvoláva na miestne zdroje, mestom na juhovýchodnom pobreží Krymu otriasli dva výbuchy. Informácie znepriatelených strán nie je možné bezprostredne overiť.

Podľa agentúry Reuters nie je jasné, ako by Ukrajina mohla údajný raketový útok vykonať. Ukrajinou používané americké strely do raketometov HIMARS majú dolet 80 kilometrov a aj keď Washington prisľúbil dodať riadené strely GLSDB s doletom 150 kilometrov, Kyjev zatiaľ ich prijatie nepotvrdil. Feodosija je od najbližšieho územia kontrolovaného Ukrajinou vzdialená 300 kilometrov.

Rusko anektovalo Krym v roku 2014. Kyjev považuje polostrov za svoje územie a požaduje, aby ho Moskva vrátila. Ruskom dosadené úrady v poslednej dobe pravidelne hlásia ukrajinské útoky na Kryme vykonávané s pomocou dronov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok