FOTO: Bičovali ich a pribili na kríž. Na Filipínach sa konal známy rituál ukrižovania

ta3 čtk
7.4.2023 14:57

Niekoľko radikálnych veriacich sa na Filipínach opäť podrobilo tradičnému rituálu pribíjania na kríž, ktorým napodobňujú utrpenie Ježiša Krista. Zvyk, ktorý priťahuje tisíce veriacich aj turistov, hoci sa k nemu katolícka cirkev nestavia ústretovo, sa vrátil po trojročnej prestávke vynútenej pandémiou Covidu-19. Informovala o tom agentúra AP.

Pribili ho už 34-krát

Radikálnych veriacich, ktorí sa rozhodli nechať sa ukrižovať, odprevadili na vrch pri obci San Pedro Cutud dedinčania prezlečení za rímskych setníkov a pribili ich na kríže. Tradičného rituálu sa tam zúčastnilo osem mužov, vrátane 62-ročného maliara Rubena Enajeho, ktorý bol na kríž pribitý tridsaťštyrikrát.

Enaje po ukrižovaní uviedol, že sa modlí za odstránenie choroby Covid-19 a za ukončenie ruskej agresie voči Ukrajine, ktorá prispela k rastúcim cenám potravín a plynu po celom svete. "Ide len o tieto dve krajiny zapojené do vojny, Rusko a Ukrajinu, ale zasiahnutí sme všetci," uviedol maliar.

Otec štyroch detí vzhľadom na svoj vek premýšľa, že sa zvykom skončí, definitívne sa ale rozhodne až budúci rok. Hoci bolesť z pribíjania nie je taká silná, ako očakáva, uviedol, že je pred každým pribíjaním nervózny, pretože by na kríži mohol zomrieť.

Enaje so zvykom začal, keď v roku 1985 takmer bez ujmy prežil pád z trojposchodovej budovy. Rituálu sa zúčastňuje ako poďakovanie za to, čo považoval za zázrak. Keď sa jeho blízki údajne jeden po druhom uzdravili z vážnych chorôb, v rituáli pokračoval a stal sa akousi miestnou celebritou.

Netradičné tradície

V San Pedro Cutud sa v piatok podľa organizátorov zišlo vyše 15-tisíc filipínskych i zahraničných turistov a veriacich. Na mieste panovala slávnostná atmosféra, dedinčania predávali balenú vodu, klobúky, náboženské predmety a polícia dohliadala na poriadok.

Mnoho ďalších ľudí si bičovalo chrbát v nádeji, že tak zmyjú svoje hriechy a zaistia uzdravenie svojich blízkych či úspešnejší život. Niektorí účastníci v minulosti otvárali kajúcnikom rany na chrbte rozbitým sklom, aby bol rituál dostatočne krvavý.

Tento hrozný pohľad podľa AP odráža jedinečnú podobu filipínskeho katolicizmu, ktorý spája cirkevné tradície s ľudovými poverami. Cirkevní predstavitelia na Filipínach sa proti ukrižovaniu ohradzujú. Poukazujú na to, že ľudia môžu svoju hlbokú vieru a náboženskú oddanosť prejaviť bez toho, aby si ubližovali, napríklad charitatívnou činnosťou.

Podľa miestneho významného katolíckeho kňaza a aktivistu Roberta Reyesa sú krvavé obrady odrazom toho, že cirkev nedokázala mnohých Filipíncov plne poučiť o kresťanských zásadách a nechala ich na vlastnú päsť hľadať spôsoby, ako hľadať božiu pomoc pri najrôznejších nerestiach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok