Lavrov pricestoval do Turecka. Rokovať by mal o Ukrajine aj dohode o preprave obilia

ta3 ČTK
6.4.2023 19:54

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov v štvrtok priletel do Ankary a zahájil dvojdňovú návštevu Turecka. V piatok bude rokovať s tureckým ministrom zahraničia Mevlütom Çavuşogluom, napísala turecká agentúra Anadolu. Obaja politici by mali hovoriť o vojne na Ukrajine, dohode o preprave obilia z ukrajinských prístavov cez Čierne more a ďalších témach.

Šéf ruskej diplomacie Lavrov zahájil návštevu Turecka
TASR/AP

Okrem konfliktu na Ukrajine krajiny rokujú o situácii v Sýrii či hlbšej energetickej spolupráci. Podľa agentúry TASS Lavrov pricestoval do Ankary, kde mal pracovné rokovania. Hlavné rozhovory s tureckými náprotivkami ho čakajú v piatok.

Turecké ministerstvo zahraničia uviedlo, že Çavuşoglu bude s Lavrovom rokovať o "bilaterálnych a regionálnych záležitostiach". Turecko sa snaží vystupovať ako prostredník v konflikte na Ukrajine a pomohlo dojednať dohodu o preprave obilia z ukrajinských prístavov cez Čierne more. Tureckí a ruskí diplomati tiež rokujú o situácii v Sýrii, kde oba štáty majú silné záujmy. Minulý rok Ankara a Moskva ohlásili plán na vybudovanie v Turecku distribučného strediska pre vývoz ruského plynu do Európy.

Podľa agentúry TASS budú obaja ministri tiež rokovať o bezpečnosti ruských občanov v tureckých letoviskách. Turecko je jednou z krajín, ktorá je aj naďalej otvorená ruským turistom. Turecko tiež čelilo kritike, že umožňuje dovážať do Ruska tovar, ktorý je na sankčných zoznamoch Európskej únie a Spojených štátov. Podľa informácií agentúry Reuters však Ankara v posledných týždňoch prepravu tovaru do Ruska obmedzila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok