Rusko sa musí stiahnuť aj z Krymu, inak nebudú žiadne mierové rokovania, vyhlásil Zelenského poradca

ta3 tasr
6.4.2023 18:45

Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak vo štvrtok vylúčil konanie mierových rozhovorov s Moskvou predtým, než sa ruské sily stiahnu zo všetkých okupovaných oblastí Ukrajiny vrátane Krymu. Informuje denník The Guardian.

Rusko obsadilo kľúčový vodný kanál, Krymský polostrov bude mať opäť prístup k zásobovaniu
TASR/AP

"Základom pre reálne rokovania s Ruskou federáciou je úplné stiahnutie sa ruských ozbrojených skupín za medzinárodne uznané hranice Ukrajiny z roku 1991. Vrátane Krymu. Do úvahy neprichádzajú žiadne územné ústupky alebo vyjednávanie o našich zvrchovaných právach," napísal Podoľak na sociálnej sieti Twitter.

Zástupca šéfa prezidentského úradu Andrij Sybiha predtým v interview pre The Financial Times povedal: "Ak sa nám podarí dosiahnuť naše strategické ciele na bojisku a keď budeme na administratívnej hranici Krymu, sme ochotní otvoriť diplomatickú stránku tejto záležitosti a diskutovať o nej. To však neznamená, že vylučujeme možnosť oslobodiť (Krym) našou armádou."

Krym obsadili ruské a proruské jednotky vo februári 2014. V marci sa napriek nesúhlasu Kyjeva konalo referendum o pričlenení polostrova k Ruskej federácii, za ktoré vraj hlasovalo 96 percent zúčastnených voličov. Západ označil referendum za sfalšované a jeho výsledok neuznal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok