Francúzi pokračujú v demonštráciách. Do ulíc vyšli už jedenásty raz

ta3 ČTK
6.4.2023 13:40

Francúzi už po jedenásty raz od polovice januára vyšli do ulíc, aby vyjadrili svoj nesúhlas s vládnou dôchodkovou reformou. Formou štrajku sa k protestu pripojila asi desatina učiteľov, kvôli štrajkom nejde asi štvrtina rýchlovlakov TGV, mestská doprava bola narušená len mierne, píše denník Le Figaro. Podľa agentúry AFP už štrajkujúcim dochádza dych a ich počty naďalej klesajú.

Francúzi pokračujú v demonštráciách. Do ulíc vyšli už jedenásty raz
AP Photo/Bob Edme

V Lyone skupinka maskovaných aktivistov zničila semafory a zapálila v nich elektrické obvody. Útočili aj na policajtov, ktorí na inak pomerne pokojný sprievod dohliadali. "Hnutiu nedochádza dych, ale úplne sa mení jeho charakter," povedal denníku Le Figaro jeden z policajtov. Časť demonštrantov bola zadržaná.

Demonštranti hlásiaci sa k dopravným odborom v Paríži krátko prenikli do historickej budovy Centorial, v ktorej sídli okrem iného americká investičná spoločnosť BlackRock, píše Le Monde. Reportér denníka Le Parisien písal o dyme a červených plameňoch, dav podľa neho hromadne spieval "anti, anti, antikapitalizmus" a heslá proti prezidentovi Emmanuelovi Macronovi. Hlavný protestný sprievod by sa v Paríži mal dať do pohybu o 14.00 h.

Macron je tento týždeň na pracovnej ceste z Číny, podľa Le Mondu ale dianie vo vlasti starostlivo sleduje. Odmietol tvrdenie odborov, že Francúzsko zažíva "krízu demokracie" a odkázal, aby vedenie odborov starostlivo vážilo svoje slová. Premiérka Élisabeth Borneová sa stretla s predstaviteľmi odborov, ale kompromis na ďalšom postupe nenašli.

Po celom Francúzsku je na štvrtok ohlásených 370 akcií, na poriadok má dohliadať 11.500 policajtov a strážnikov, z toho 4200 v Paríži. Pri posledných demonštráciách 23. marca pritom bolo podľa oficiálnych údajov v uliciach francúzskych miest 1,09 milióna demonštrantov, podľa organizujúcich odborov 3,5 milióna ľudí.

Dôchodková reforma je podľa vlády nevyhnutná, inak hrozí krach dôchodkového systému. Okrem zvýšenia veku odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov sa má zvýšiť aj počet odpracovaných rokov potrebných na získanie plnej výšky penzie. Vďaka reforme ale majú získať možnosť skoršieho odchodu do dôchodku ľudia, ktorí začali pracovať veľmi mladí alebo vykonávali vysoko náročné povolanie, napríklad v hlučnom prostredí či v noci. Novo sa má tiež započítavať materská či otcovská dovolenka a napríklad zvýšiť minimálny starobný dôchodok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok