Najvyšší súd porušil v kauze Fatima Jankovskej práva, rozhodol Ústavný súd

ta3 TASR
6.4.2023 13:10

Uznesením Najvyššieho súdu SR, ktorý v septembri 2021 presunul kauzu Fatima z Okresného súdu Trenčín na Okresný súd Trnava, došlo k porušeniu práv bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej. Rozhodol o tom Ústavný súd SR, ktorý zrušil uznesenie NS a vec mu vrátil na ďalšie konanie.

Najvyšší súd porušil v kauze Fatima Jankovskej práva, rozhodol Ústavný súd
TASR - Ján Krošlák

O ústavnej sťažnosti Moniky Jankovská, ktorá je v kauze Fatima obžalovaná, rozhodol 30. marca na neverejnom zasadnutí štvrtý senát ÚS pod vedením predsedu Miroslava Duriša. Uznesením NS bolo porušené základné právo sťažovateľky na súdnu a inú právnu ochranu a právo na spravodlivé súdne konanie. V ďalšej časti ústavnej sťažnosti ÚS nevyhovel.

Ako v minulosti uviedol obhajca obžalovanej Peter Erdös, v sťažnosti namietali nesplnenie podmienok na to, aby bol prípad odňatý zákonnému sudcovi Okresného súdu Trenčín a pridelený na Okresný súd Trnava. "Namietame najmä proces, ako k tomu došlo. Rozhodovalo sa na základe návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry. Zároveň namietame spôsob, akým sa Najvyšší súd s návrhom vyrovnal," konštatoval. ÚS podľa neho predbežným opatrením nariadil Okresnému súdu Trnava v trestnej veci, aby sa zdržal akýchkoľvek úkonov.

Okrem bývalej štátnej tajomníčky ministerstva čelia obžalobe podanej pre zločin vydierania a zločin marenia spravodlivosti aj bývalý šéf protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Róbert K. a Peter V.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok