Tak takto?!: Situácia v bezpečnostných zložkách je unikátna, kolízie sú dlhoročné, tvrdí analytik Bránik

ta3/Patrik Mindžák
6.4.2023 13:46

Porušil minister vnútra 29-krát zákon, keď sa oboznamoval s utajovanými skutočnosťami NATO bez previerky alebo špeciálneho certifikátu? Ako je možné, že advokát Adam Puškár, obvinený z vraždy Daniela Tupého, získal v roku 2009 od NBU bezpečnostnú previerku najvyššieho stupňa, hoci mal blízko k neonacistom? Sme na prahu novej vojny medzi NAKA a NBÚ? V relácii Tak takto?! o tom porozprával bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

"Je to nešťastná a unikátna situácia v bezpečnostnom systéme medzi organizáciami a inštitúciami," uviedol Bránik s tým, že sú vo forme "kolízie". "Ťaží sa z toho, že sa o tom nemôže verejne komunikovať, pretože s listinami sa môže oboznamovať len úzky okruh ľudí," povedal.

"Maslo na hlave je v parlamente, keďže tieto kolízie sú dlhoročné." Rôzne zákony sa mohli vykladať akokoľvek, Slovensko je teda v absurdnej situácii. "Je to vybublanie dvadsaťročného problému," priblížil.

Čo sa týka obvinenia Adama Puškára z vraždy Daniela Tupého, Bránik podotkol, že v "normálnej, funkčnej krajine s fungujúcim bezpečnostným systémom by takáto osoba nikdy neprešla previerkou, pretože by boli dôvodné pochybnosti."

"Do istej miery môžu tieto situácie ovplyvniť predčasné voľby. Ide o reputačný problém smerom k domácemu obyvateľstvu. Stále menej sa dôveruje inštitúciám, ktoré majú chrániť verejný záujem," uzavrel Bránik.

Celú reláciu Tak takto?! s Radovanom Bránikom si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok