Za výbuchy na Nord Streame zrejme môže štátom sponzorovaná skupina, vyhlásil švédsky prokurátor

ta3 ČTK
6.4.2023 11:45

Podľa švédskeho prokurátora, ktorý vyšetruje minuloročné explózie na plynovodoch Nord Stream, je najviac pravdepodobným scenárom, že za výbuchmi stála "štátom sponzorovaná skupina". Je však stále "teoreticky možné", že mala incident na svedomí určitá nezávislá skupina, dodal Mats Ljungqvist. Doplnil, že typ výbušniny použitý pri útokoch vylúčil "veľké množstvo hráčov", uviedla agentúra Reuters.

Za výbuchy na Nord Streame zrejme môže štátom sponzorovaná skupina, vyhlásil švédsky prokurátor
TASR/AP

Potrubia plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2, ktorými Rusko posielalo a plánovalo posielať plyn do Nemecka a ďalej do Európy, vlani v septembri poškodili doposiaľ nevysvetlené výbuchy. V tom čase plynovodom Nord Stream 1 plyn neprúdil, čo Rusko zdôvodňovalo nutnou údržbou. Nord Stream 2 síce bol dokončený, ale kvôli vojne na Ukrajine a protiruským sankciám nebol spustený.

Kto stál za poškodením plynovodov, zatiaľ nie je jasné. Nemecké úrady vychádzajú z toho, že explózie boli dielom sabotáže, páchateľa ale nepoznajú. Stále sa preveruje niekoľko možných hypotéz. Rusko označilo incident za teroristický útok a naznačilo, že za ním stoja západné krajiny. Denník The New York Times nedávno napísal, že za sabotážou mohla byť proukrajinská skupina. Ukrajina akékoľvek zapojenie do veci odmieta. O vierohodnosti tejto verzie pochybuje aj Rusko, napísal denník Kommersant.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok