Tradície či násilie na ženách? Veľkonočné zvyky sa nepáčia už ani mladým mužom

ta3/Alžbeta Múcsková
7.4.2023 00:00

Veľká noc sa spája s mnohými symbolmi a tradíciami, z ktorých si každá rodina či domácnosť vyskladá svoju podobu sviatkov. Medzi tie najznámejšie zvyky, ktoré pozná azda každý Slovák, patrí šibanie a oblievanie žien. Čoraz viac mladých dievčat sa proti tejto tradícii búri. Niektoré to vnímajú ako násilie či istú formu nadradenosti mužov. Sú slovenské sviatky naozaj sexistické a zastarané?

Tradície či násilie na ženách? Veľkonočné zvyky sa nepáčia už ani mladým mužom
TASR - Erika Ďurčová

Na Slovensku sa stretávajú dva prúdy tradícií. Zo západu je to šibanie mladých dievčat zapletenými prútmi a z východu oblievanie vodou. Prúty i voda majú niesť myšlienku mladosti, zdravia a nového života. "Tradícia vznikla ako poliatie vodou či šibanie zelenou ratolesťou, ktoré mali ženám priniesť dar života a zdravia," vysvetlila pre ta3 etnologička Filozofickej fakulty Univerzity Komenského Marta Botiková. 

Tradície stratili mágiu

Postupne sa však z týchto zvykov vytratila mágia a premenili sa na hrubé bitky, opíjanie sa a obliatie žien tak, že im neostal suchý jediný vlas. Podľa etnologičky tieto tradície nevznikli s myšlienkou násilia či vyvršovania sa mužov na ženách. Išlo o symboliku. "To, že sa tieto zvyky premenili na tak hrubé akty, nie je vinou samotných obyčajov," dodala. Pocit dominancie mužov z tejto tradície vyplýva podľa nej z neporozumenia prvotnej myšlienky. Ľudia v dnešnej dobe už neveria tomu, že šibaním či kropením poskytujú dievčatám magické zabezpečenie. Jemné dotyky korbáčom sa zmenili na bitku, pokropenie na vedrá plné studenej vody. 

Tradície prešli aj generačnou zmenou. Pôvodne bola Veľká noc sviatkom pre mladých dospievajúcich ľudí, ktorí návštevami a šibaním či oblievaním prejavovali dievčatám náklonnosť. V súčasnosti už o tieto tradície strácajú záujem a šibať chodia najmä malí chlapci v predškolskom či mladom školskom veku. Na dedinách je však bežnejšie, že chodia i staršie deti či dospelí muži. "Sviatok sa presúvaním na iné vekové kategórie devalvuje," poznamenala Botiková. 

Alkohol zmenil celý zvyk

Zmenilo sa i odmeňovanie za akt vyšibania či obliatia. Podľa etnologičky dievčatá pôvodne ako prejav vďaky viazali na korbáče jedinečné stuhy alebo obdarovali chlapcov nevyfúknutými slepačími vajcami, z ktorých si neskôr mohli dať spraviť v krčme praženicu. Postupne sa dary premenili na čokolády a peniaze pre mladších a alkohol pre starších šibačov. "Čím viac domov navštívili, tým boli podguráženejší a nevedeli odhadnúť mieru šibania a oblievania," uviedla.

Šibanie a oblievanie tak nemá v dnešnej dobe nič spoločné s pôvodným rituálom a chlapci ním už neprejavujú dievčatám náklonnosť. Niektoré mladé ženy tieto tradície odmietajú a mužom zakazujú. "Nesúhlas dievčaťa môže v chlapcoch vyvolať nespokojnosť, mal by sa však rešpektovať," pripomenula Botiková. Poznamenala však, že je dôležité, akú formu zvyky v daných regiónoch či domácnostiach majú. Symbolické pokropenie vodou či voňavkou mladé ženy prijmú skôr než hrubú bitku a vedrá vody.

V niektorých formách sa však zvyky podľa etnologičky zachovajú aj do budúcna. Malé dievčatá často očakávajú príchod šibačov, staré mamy zase poteší, že ich vnuci a synovia navštívia. Prežijú najmä v kresťanských spoločnostiach. "Cirkev si tento sviatok nenechá zobrať," uviedla. Nesie podľa nej mnoho posolstiev a spája sa s dôležitými kresťanskými udalosťami. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok