Benzín v minulom týždni opäť zdražel. Nafta však bola najlacnejšia za posledný rok

ta3 čtk
6.4.2023 09:56

Najžiadanejší benzín Natural 95 na čerpacích staniciach na Slovensku minulý týždeň podľa Štatistického úradu SR zdražel po predchádzajúcom zlacnení. Ceny nafty ďalej klesali a boli najnižšie za posledný viac ako rok.

Benzín v minulom týždni opäť zdražel. Nafta však bola najlacnejšia za posledný rok
TASR/Henrich Mišovič

Priemerná cena litra 95-oktánového benzínu v priebehu minulého týždňa stúpla na Slovensku o 1,59 % na 1,53 eur. Drahší bol tento benzín v krajine naposledy v prvej polovici marca, medziročne jeho cena klesla o 12,9 percenta.

Nafta zlacnila tretí týždeň po sebe, tentoraz o 1,51 % na priemerných 1,50 eur za liter. Dosiahla nové minimum od prelomu vlaňajšieho februára a marca.

V úvode tohto týždňa ceny ropy stúpli v reakcii na oznámenie o dobrovoľnom znížení ťažby skupinou OPEC+, ktorá zahŕňa členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu a ich spojencov na čele s Ruskom. Následne ceny mierne klesli.

Hlavné druhy palív na Slovensku zdražovali najmä po ruskej vojenskej invázii na Ukrajinu, ktorá sa začala vlani vo februári. Maximá potom ceny pohonných hmôt na slovenských čerpacích staniciach dosiahli na prelome júna a júla, kedy liter 95-oktánového benzínu aj liter nafty stál v priemere zhodne 1,95 eura.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok