Rusi pokračujú v útokoch. Naďalej sa zameriavajú na Bachmut či Lyman

ta3 ČTK
6.4.2023 07:55

Ruské sily sa naďalej zameriavajú na útočné akcie v smere na Lyman, Bachmut, Avdijivku a Marjinku. Za posledný deň tam bolo odrazených viac ako 70 nepriateľských útokov, uviedol vo svojom pravidelnom rannom hlásení ukrajinský generálny štáb. Podľa analytikov z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) Rusi v minulých dňoch v Bachmute postúpili, ale nie sú signály o tom, že by sa Ukrajinci z oblasti stiahli.

Rusi pokračujú v útokoch. Naďalej sa zameriavajú na Bachmut či Lyman
AP Photo/Vadim Ghirda

Prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vo Varšave vyhlásil, že ukrajinské sily sa v prípade potreby stiahnu z Bachmutu, aby sa vyhli obkľúčeniu. Zatiaľ ale nenaznačil, že by to bolo potrebné. Zelenského vyhlásenie je v súlade s ďalšími nedávnymi vyhláseniami ukrajinských predstaviteľov, že ich vojenskí velitelia nariadia stiahnutie z Bachmutu, ak to budú považovať za strategicky najvýhodnejší variant. Ako sa ale podľa všetkých signálov zdá, Ukrajinci zatiaľ nie sú obkľúčení, vyhodnotili analytici z ISW.

Hovorca ukrajinskej pohraničnej služby Andrij Demčenko medzitým informoval, že len v marci sa medzi pohraničnou strážou a ruskými silami odohralo viac ako 900 stretov, čo je o 11 percent viac ako vo februári. Okrem bojových stretov sa ukrajinskí pohraničníci stali terčom viac ako 1800 ruských útokov, citovala Demčenka agentúra Ukrinform. Boje ukrajinských a ruských síl prebiehali najmä v oblasti Avdijivky, Lymanu a Bachmutu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok