Transportéry, mínomety aj protilietadlové strely. Kyjev kupuje od Varšavy ďalšiu techniku

ta3 čtk
5.4.2023 20:45

Ukrajina kupuje od poľských zbrojoviek 150 obrnených transportérov Rosomak, samohybné mínomety Rak a protilietadlové riadené strely Piorun, oznámil spolupracovník poľského premiéra Mateusza Morawieckého po rokovaní šéfa vlády s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Transportéry, mínomety aj protilietadlové strely. Kyjev kupuje od Varšavy ďalšiu techniku
TASR/AP

"Veríme, že po vojne bude skvelé poľské vojenské vybavenie v mnohých prípadoch základnou výzbrojou ukrajinskej armády," napísal na Twitteri Michal Dworczyk z premiérovej kancelárie.

Ešte pred Zelenského návštevou sa objavili v médiách správy, že si Kyjev objednal stovku transportérov Rosomak, ktorý je poľskou verziou fínskeho obrnenca Patria AMV, vyrábanou v licencii. Zákazku mala financovať Európska únia a Spojené štáty z príspevkov pre Poľsko, resp. pre Ukrajinu.

Denník Gazeta Wyborzca pripomenul, že hovorca vlády Piotr Müller avizoval aj dohodu o predaji ďalších samohybných húfnic Krab na Ukrajinu a útočných pušiek Grot.

Za prítomnosti Zelenského a Morawieckého bola podpísaná dohoda o spolupráci pri povojnovej obnove Ukrajiny a tiež o spolupráci pri výrobe tankovej munície kalibru 125 milimetrov, ktorú Ukrajinci používajú v tankoch sovietskej konštrukcie.

"Tento balík (dohôd) naše vojsko na obranu Ukrajiny veľmi potrebuje. Dá našim vojakom viac sily a aj túto silu veľmi potrebujeme," zdôraznil Zelenskyj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok