Slovnaft môže byť druhým Slovalcom, varuje Senkovič. Odmieta tvrdenie, že ochudobňuje Slovákov

ta3/Soňa Búranová, PB
5.4.2023 21:44

Politici donútili Slovnaft k solidarite, ktorá môže podľa jeho predstaviteľov znamenať koniec spracovania palív na Slovensku. Problémy má aj so zamestnancami, ktorí nie sú spokojní s navrhovaným zvýšením platov. Čo očakáva od prezidentky? Ako sa mieni dohodnúť so zamestnancami? Viac povedal v Téme dňa výkonný riaditeľ spoločnosti Marek Senkovič.

senkovic.jpg
TA3

Likvidačné rozhodnutie

Slovnaft považuje novelu zákona, ktorou poslanci Národnej rady SR schválili vyrubenie 70-percentného solidárneho príspevku za rok 2023, za neprijateľnú, nespravodlivú, diskriminačnú a poškodzujúcu záujmy Slovenska. Spoločnosť sa preto obrátila na prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby preskúmala prijatú novelu a vrátila ju parlamentu.

Senkovič si myslí, že rozhodnutie parlamentu môže byť likvidačné. "Slovnaft môže byť druhým Slovalcom. Nehovorím, že zajtra, ale v nejakom horizonte áno. Slovnaft stojí pred zásadnou transformačnou zmenou. Aby rafinérsky premysel znížil svoju uhlíkovú stopu, bude to vyžadovať rádovo vyššie investície, než boli potrebné v minulosti," uviedol. 

V Slovnafte podľa jeho zistení za 27 rokov preinvestivali 3,6 miliardy eur z vlastných zdrojov a bez daňovej a investičnej pomoci. No takú istú sumu budú musieť preinvestovať do roku 2040, teda zhruba za 17 rokov. "Jednoducho preto, že sú pred nami míľniky, ktoré musíme splniť," dodal s tým, že preto budú potrebné väčšie zisky.

V druhej časti relácie ta3 Téma dňa diskutovali Jana Bittó Cigániková (SASKA), Monika Kavecká (OĽaNO), Vladimír Baláž (Smer-SD) a Marián Petko (prezident Asociácie nemocníc Slovenska). Témou bola Bitka o peniaze v zdravotníctve.

Exportná firma

Solidárny príspevok v niektorých krajinách funguje inak. Senkovič si myslí, že to z pohľadu Slovnaftu vytvára nekonkurenčné prostriedky. "Slovnaft je exportná firma, Slovákov neochudobňuje. Deväťdesiat percent našich výrobkov chemikálií predávame v zahraničí. Šesťdesiat až sedemdesiat percent motorových palív predávame v zahraničí. Naše aktivity, naše tržby prichádzajú zo zahraničia. Odtiaľ máme všetky tržby. Ak by mal byť štát férový, tak minimálne túto časť tržieb by mal nezdaňovať," uviedol na pravú mieru.

Vyvrátil informáciu, že Slovnaft kupuje lacnú ropy a predáva ju za európske ceny.

Zdaňanie, ktorým si prechádza Slovnaft, sa deje aj v iných krajinách. Senkovič však upozorňuje, že maďarský príklad a slovenský príklad nie je to isté. "Na Slovensku sa zdaňuje celá firma. Zisk z celej firmy. V Maďarsku je to len zhruba jedna tretina z aktivít, ktoré máme v Slovnafte. Politici vytvárajú zdanie, že to je softové riešenie," povedal v ta3. 

"Ak chce mať Slovensko lacné motorové palivá, Slovnaft musí zarábať kontinuálne tristo, štyristo, možno päťsto miliónov ročne. Ale vieme, že to nebude možné. Koluje nepravda, že sme zlatá baňa. Za posledných 15 rokov bolo sedem takých, že Slovnaft bol v strate alebo na nule," vysvetlil výkonný riaditeľ spoločnosti.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok