Jarná kapustová polievka: Nezameniteľnú chuť a podmanivú farbu si zamilujete

TA3/zm
14.4.2023 16:00

Hoci sa kapusta mnohým spája skôr s jeseňou, nevyhýbajte sa jej ani na jar. Najmä červenej kapuste, z ktorej môžete vyskúšať chutnú a oku lahodiacu polievku.

Jarná kapustová polievka: Nezameniteľnú chuť a podmanivú farbu si zamilujete
Freepik

Na internete má polievka z červenej kapusty veľa fanúšikov. Bude to bez pochyby nielen preto, že je zdravá, ale na tanieri vyzerá naozaj lákavo vďaka krásnej fialovej farbe.

Čo potrebujete

Na prípravu jarnej kapustovej polievky si pripravte pol kila červenej kapusty, k tomu 150 gramov zemiakov a 10 deka šalotky. Ak chcete, aby bola polievka krásne krémová, budete potrebovať aj 2 deci rastlinného mlieka a všetko sa bude variť v zeleninovom vývare. Na dochutenie si nachystajte pol citróna, agáve sirup, soľ a korenie. Už teraz je vám zrejme jasné, že pôjde o netradičnú sladko- kyslú chuť.

Príprava polievky

Je to veľmi jednoduché, na menšie kúsky nakrájajte kapustu, zemiaky a cibuľku, nemusíte ich restovať, rovno ich uvarte v rastlinnom mlieku a vývare. Nezabudnite hneď na úvod v hrnci kapustu pokvapkať citrónovou šťavou, vďaka čomu si zachová krásnu sýtu fialovú farbu.

Keď sú všetky suroviny uvarené do mäkka, pomixujte ich tyčovým mixérom a až na záver ochucujte soľou, korením a sladkým sirupom či iným alternatívnym sladidlom.

Jarný detox aj imunita

Červená kapusta sa u nás pestuje vo veľkom, ani zďaleka jej nejeme toľko, koľko by sme mohli. Pritom je bohatá na selén, ktorý je súčasťou imunitného enzýmu. Naše telo ho obsahuje veľmi málo a nie je veľa rastlín, ktoré by ho dokázali z pôdy načerpať. Hoci selén prijímame aj v mäse, rastlinný je oveľa kvalitnejší. 

Hlávka červenej kapusty obsahuje aj množstvo kyseliny listovej, vitamínu C a zinku. Jej pravidelná konzumácia prispieva okrem budovania imunity aj k lepšiemu tráveniu, detoxikácii čriev a dokonca zlepšeniu nálady. Preto si ju servírujte čo najčastejšie, napríklad v podobe spomínanej polievky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok